Torta z borovnicami, pistacijami in kardamomovo kremo
Torta z borovnicami, pistacijami in kardamomovo kremo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
biskvit
- 4 velika jajca
- 225 g rjavega sladkorja
- 175 g stopljenega in ohlajenega masla
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 85 g mletih nesoljenih pistacij
- 50 g borovnic
kremni nadev s kardamomom
- 100 g zmehčanega masla
- 200 g sladkorja v prahu
- zdrobljena semena iz 6 strokov kardamoma
- 200 g sladke smetane
okras
- 85 g grobo nasekljanih pistacij
- 200 g borovnic
- maslo, sladkor in moka za model
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno dveh okroglih modlov za torto s premerom 20 cm rahlo namastimo in obložimo s papirjem za peko. Modla nato ponovno namastimo, ju posipamo z malo sladkorja in malo moke ter ju potolčemo po delovni površini, da se znebimo odvečnega sladkorja in moke.
Jajca in sladkor damo v ognjevarno posodo in ju z električnim mešalnikom na hitro stepemo. Posodo položimo nad vodno kopel in stepamo, da dobimo bledo in gosto maso. Ko električni mešalnik dvignemo, morajo sledi metlic na površini kreme ostati vsaj 5 sekund. Skledo odstavimo in stepamo še 2 minuti.
Nadaljujemo stepanje in ob robu posode počasi prilivamo stopljeno maslo. Moko in mlete pistacije presejemo na maso in zelo narahlo premešamo z dvema ali tremi potezami. Dodamo še borovnice in ponovno previdno zmešamo, pri tem pazimo, da v masi ostane čim več zraka. Nato jo razdelimo v dva modla in pečemo 25 do 30 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo s sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo.
Pripravimo nadev. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo bledo in puhasto maso. Dodamo kardamomova semena in počasi prilivamo smetano. Stepamo, da nastane rahla in zračna krema.
Biskvita pustimo, da se naprej 10 minut ohlajata v modlih, nato ju položimo na rešetko. Ko sta popolnoma ohlajena, odstranimo papir za peko. En biskvit položimo na delovno površino, ga premažemo s kremnim nadevom in obložimo z drugim biskvitom. Vrh premažemo še z malo kremnega nadeva in torto okrasimo z grobo nasekljanimi pistacijami in borovnicami.
Nasvet
Če nimamo zmletih pistacij, jih lahko sami zmeljemo v multipraktiku. Vendar pazimo, da jih ne meljemo predolgo, saj tako postanejo mastne, torta pa težka.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.