Čokoladni jafa kozarčki
Čokoladni ganaš, žele iz klementin in biskvit
Čokoladni jafa kozarčki
Čokoladni ganaš, žele iz klementin in biskvit
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2013
ČAS PRIPRAVE: 50 min + hlajenje
KOLIČINA: 12 kozarčkov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g vaniljevega biskvita
jafa plast
- 300 g sladkorja
- 1 vaniljin strok
- 1 cimetova palčka
- 2 dl soka klementin (iz približno 4 klementin)
- 4 klementine
- 3 listi želatine
čokoladna plast
- 4 dl sladke smetane
- 220 g temne čokolade
- 3 žlice pomarančnega likerja
- 25 g zmehčanega masla
Priprava
Najprej pripravimo jafa plast tako, da vaniljev strok razpolovimo in ga damo s sladkorjem, cimetovo palčko, sokom od klementin in 1 dl vode v kozico ter vse skupaj nežno kuhljamo, da nastane sirup. Medtem olupimo klementine in jim odstranimo koščice ter zunanjo membrano. Meso klementin damo v primerno veliko skledo, prelijemo s sirupom, pokrijemo s folijo in pustimo namakati vsaj pol ure.
Medtem biskvit narežemo na 2 cm debele rezine; odstranimo preveč zapečene dele. Kose biskvita razdelimo v 12 kozarcev in z rokami malo potlačimo, da dobimo eno plast biskvita. Želatino namočimo v hladno vodo.
Klementine precedimo, tekočino pa vlijemo v manjšo kozico in odstranimo vaniljev strok ter cimetovo palčko. Klementine razdelimo v kozarce, tekočino pa rahlo segrejemo in vanjo vmešamo ožeto želatino, da se popolnoma raztopi.
Plast klementin poravnamo in jo prelijemo z želatinasto tekočino. Kozarce damo za vsaj 3 ure v hladilnik.
Medtem pripravimo še čokoladno kremo tako, da skoraj do vretja segrejemo smetano, odstavimo z ognja in ji primešamo grobo nasekljamo čokolado. Nato mešamo, da se čokolada raztopi in da dobimo gladko zmes. Dodamo liker in maslo ter ju vmešamo v čokolado. Kremo nalijemo v vrček in pustimo počivati 15 do 20 minut. Po 3 urah vzamemo kozarčke iz hladilnika in vanje nalijemo čokoladno kremo. Vse skupaj damo še za nekaj ur v hladilnik.
Nasvet
Vaniljev biskvit
Vaniljev biskvit naredimo tako, da 170 g zmehčanega masla kremasto stepemo s 170 g sladkorja in 1 žličko vaniljeve arome. V maso drugega za drugim vtepemo še 3 velika jajca. Na vse to presejemo 250 g moke z 1 žličko pecilnega praška in dodamo 2 do 3 žlice mleka ter naribano lupinico 1 limone. Testo vlijemo v pripravljen model in pečemo 30 do 40 minut.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.