Čokoladni kolač s pisanim posipom
Zabavnih pisanih mrvic ni nikoli preveč! Ta trditev še posebej drži, kadar so posute po čokoladi …
Čokoladni kolač s pisanim posipom
Zabavnih pisanih mrvic ni nikoli preveč! Ta trditev še posebej drži, kadar so posute po čokoladi …
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g jedilne čokolade
- 200 g masla
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 dl kisle smetane
- 2 razžvrkljani jajci
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 5 žlic kakava v prahu
obliv
- 100 g jedilne čokolade
- 170 g sladke smetane
- 100 g masla
- pisane mrvice za posip
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Model, velik 22 x 22, cm obložimo s papirjem za peko. V veliko kozico damo čokolado, maslo, sladkor in 1 dl vroče vode ter vse skupaj nežno segrevamo, da se raztopi. Raztopljeno pustimo počivati 2 minuti, nato v čokoladno mešanico vmešamo še kislo smetano in jajca.
Dodamo še presejano moko s pecilnim praškom in kakav v prahu ter z metlico le toliko stepemo, da dobimo homogeno testo brez grudic. Testo vlijemo v pripravljen model in pečemo 50 do 55 minut, da palčka, ki jo zapičimo v testo in nato izvlečemo, ostane čista. Biskvit v modlu postavimo na kuhinjsko rešetko, da se ohladi.
Medtem ko se biskvit peče, pripravimo še obliv tako, da nad soparo vse sestavine raztopimo. Raztopljeno odstranimo z ognja in le toliko ohladimo, da dobimo lepo mazavo kremo.
Ohlajen biskvit iz modla zvrnemo na delovno površino in odstranimo papir za peko. Po vrhu namažemo čokoladni obliv in ga posujemo s pisanimi mrvicami ali kakšnim drugim sladkornim posipom. Kolač narežemo na trikotnike ali pravokotnike in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.