Sestavine

  • 2 klementini
  • 50 g sladkorja
  • 2 žlici pomarančnega likerja Grand Marnier
  • 2 žlici pomarančne marmelade (brez lupin)

zmrzlina

  • 3 velika jajca
  • 85 g sladkorja
  • 2,7 dl sladke smetane
  • sončnično olje za modelčke

Priprava

1.

Iz sredine klementin izrežemo 6 lepih rezin, preostalo pa olupimo in na tanko narežemo. Vse damo v ponev skupaj s sladkorjem in 3 dl vode. Pokrijemo in kuhljamo 20 minut, da se klementine zmehčajo, vendar ne razpadejo. Ponev odstavimo in zmes ohladimo. Medtem z oljem premažemo 6 modelčkov za puding ali strjenko in jih obložimo s plastično kuhinjsko folijo tako, da visi malo folije čez rob modelčkov.

2.

Mandarine poberemo iz sirupa, cele rezine z lupino prihranimo, preostali del pa zelo drobno narežemo in zmešamo s pomarančnim likerjem. V sirup, ki ostane, vmešamo marmelado in vse skupaj povremo na 6 žlic goste omake. Razdelimo jo v modelčke in nanjo položimo rezino klementine.

3.

Beljake ločimo od rumenjakov in jih z električnim mešalnikom stepemo v čvrst sneg. Rumenjake stepemo s sladkorjem v gosto in penasto maso. V posebni skledi stepemo tudi smetano.

4.

V smetano najprej vmešamo zmes mandarin in likerja, nato primešamo rumenjake s sladkorjem in na koncu še sneg iz beljakov. Maso razdelimo v modelčke, jih položimo na pladenj in damo v zamrzovalnik. Ko se strdijo, lahko modelčke zavijemo v folijo in pustimo v zamrzovalniku največ 3 mesece.

5.

Pred postrežbo s pomočjo folije vzamemo zmrzline iz modelčkov, jih poveznemo na desertne krožnike ali v skodelice in odstranimo folijo.

28