Sestavine

cmoki

  • 300 g brokolija
  • 2 žemlji od prejšnjega dne
  • 1,25 dl mleka
  • 50 g masla
  • 1 jajce
  • 2–3 stroki česna (po okusu)
  • 30 g belih drobtin
  • sol
  • poper
  • muškatni orešek
  • 50 g moke
  • maščoba za model
  • 50 g naribanega trdega planinskega sira

gobova omaka

  • 1 čebula
  • malo olja
  • 500 g gob
  • 250 g kisle smetane
  • sol
  • poper
  • šopek peteršilja

Priprava

1.

Brokoli očistimo, operemo, razdelimo na cvetove in do čvrstega skuhamo v zadostni količini vode; potem ga odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo in čim bolj drobno nasekljamo.

2.

Žemlje narežemo na drobne kocke in jih namočimo v mleku. Maslo penasto zmešamo z jajcem, dodamo brokoli, ožete žemlje, nasekljan česen in drobtine ter zmešamo. Maso začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Nazadnje dodamo še moko in pregnetemo.

3.

Iz brokolijeve mase naredimo manjše cmoke. Damo jih v rahlo vrelo slano vodo in kuhljamo na blagem ognju približno 15 minut.

4.

Cmoke poberemo s penovko iz vode. Zložimo jih v rahlo namaščen model za narastek, potresemo z naribanim sirom in zlato rjavo popečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180 °C.

5.

Zdaj pripravimo še omako. Na kančku olja steklasto prepražimo drobno narezano čebulo. Dodamo narezane gobe in vse skupaj do mehkega podušimo. Če je potrebno, dodamo kanček vode. Na koncu vmešamo kislo smetano ter omako začinimo s soljo, sveže zmletim poprom in sesekljanim peteršiljem. Popečene brokolijeve cmoke ponudimo s pripravljeno gobovo omako.

14