Sestavine

  • 400 g jabolk
  • 1 žlica limonovega soka
  • 120 g polnovredne moke
  • ½ zavitka pecilnega praška
  • 4 jajca
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 100 g zmletih orehov (ali mandljev ali lešnikov ali mešano)

skutna obloga

  • 250 g skute (20 % maščobe)
  • 3 žlice jabolčne čežane
  • drobno nariban koren ingverja (pribl. 10 g)
  • sok in nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja

Priprava

1.

Jabolka olupimo, naribamo in pokapamo z limonovim sokom, da ne porjavijo. Moko pomešamo s pecilnim praškom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga damo na hladno. Sladkor in rumenjake penasto zmešamo.

2.

Naribana jabolka, orehe in moko s pecilnim praškom zmešamo z rumenjakovo zmesjo ter previdno vmešamo beljakov sneg.

3.

Tortni model premera 22 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko, napolnimo s testom in pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno 15 minut.

4.

Oblogo pripravimo tako, da skuto zmešamo z jabolčno čežano. Dodamo ingver ter limonovo lupinico in sok. Previdno vmešamo čvrsto stepeno sladko smetano. Skutno oblogo razdelimo po polnovredni jabolčni podlagi. Kolač razrežemo na primerne kose in ponudimo.

27