Vegetarijanski hamburger Harfa
Vegetarijanski hamburger Harfa
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2014
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Boštjan Pavli na prvi pogled vsakdanje jedi rad nadgradi s ščepcem drugačnosti, zato so njegovi recepti kot nalašč za sproščene kulinarične večere ob koncih tedna, ki bodo očarali vaše goste.
Sestavine
zelenjavne polpete
- 140 g očiščenih šampinjonov
- 4 drobne nasekljane šalotke
- 1 grobo narezana bučka
- 2 drobno narezana korenčka
- 25 g konopljinih semen
- 100 g svežega belega kruha
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol
- beli poper
- 5 žlic kamutove moke
- 3 žlice oljčnega olja
polenta
- 150 g koruznega zdroba
- 6 dl vode
- 40 g masla
- sol
- 50 g čemaža ali špinače
- maslo za modle
zelenjava z jajcem
- 6 raznobarvnih paprik
- 500 g paradižnika
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 3 žlice oljčnega olja
- 4 jajca
- sol
- 1 žlica drobno narezanega drobnjaka
- vejica bazilike
Priprava
Šampinjone drobno sesekljamo, nato jih v ponvi brez maščobe pražimo 8 do 10 minut. Narezano šalotko, bučko, korenčka in konopljina semena damo v mešalnik in jih miksamo tako dolgo, da se sestavine povežejo v enotno zmes. Zmiksano zelenjavo stresemo v skledo, dodamo prepražene gobe, kruhove kocke, sesekljan peteršilj, sol in poper ter premešamo. Z vlažnimi dlanmi oblikujemo polpete (pomagamo si s kamutovo moko), ki jih zložimo na pladenj. Pokrijemo jih s prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik. Nato v ponvi segrejemo oljčno olje, na katerem zlato rjavo spečemo ohlajene polpete; po navadi zadostuje 8 do 10 minut.
Polento pripravimo tako, da koruzni zdrob med stalnim mešanjem stresemo v krop, ki smo mu dodali maslo in sol, in mešamo, da dobimo gosto maso. Dodamo še sesekljani čemaž ali špinačo. Kuhamo 4 minute, nato polento nalijemo v modelčke, namazane z maslom.
Pripravimo še zelenjavo z jajcem. Paradižnike za 20 sekund potopimo v krop, jih olupimo in drobno narežemo. Paprike narežemo na rezance. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo papriko in počasi dušimo 10 minut. Dodamo še paradižnik in pokrito počasi dušimo 8 minut. Posodo z zelenjavo odkrijemo, zelenjavo pa na hitro prepražimo, da tekočina izpari. Na zelenjavo ubijemo cela jajca in solimo, potresemo z narezanim drobnjakom in natrgano baziliko ter vse skupaj premešamo.
Burgerje zložimo tako, da na krožnik iz modla zvrnemo polento, nanjo položimo polpeto in nekaj žlic zelenjave z jajcem. Krožnik lahko okrasimo z listki mlade solate, ocvrto rukolo in paradižnikovo omako.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.