Pečen hlastač po jamajško
Jamajčani so mojstri peke na žaru, pri kateri je obvezna sestavina pivo.
Pečen hlastač po jamajško
Jamajčani so mojstri peke na žaru, pri kateri je obvezna sestavina pivo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2015
ČAS PRIPRAVE: 30 min + mariniranje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 očiščena srednje velika hlastača (nadomestimo ga lahko z brancinom)
- 2 žlički sladke mlete paprike
- ščep suhega timijana
- 1 žlica čebule v prahu
- 1 dl svetlega piva stila ležak (jamajško pivo Red Stripe)
- sol
- poper
- 2 limeti
Priprava
Ribe na obeh straneh nekajkrat zarežemo z ostrim nožem. Zmešamo čebulo v prahu, mleto papriko, timijan, sol, poper in pivo. Ribe položimo v pekač in jih prelijemo s pripravljeno marinado. Marinado vtremo tudi v zareze in trebuh. Eno limeto narežemo na rezine, drugo pa na krhlje. Rezine limete vtaknemo v ribja trebuha, vse skupaj pokrijemo s prosojno gospodinjsko folijo in pustimo, da se ribi v hladilniku marinirata 1 uro.
Žar v pečici segrejemo na srednjo temperaturo. Pekač postavimo v pečico in pečemo 15 do 20 minut, odvisno od velikosti rib. Na polovici peke ribi obrnemo. Med peko ju vsake toliko premažemo z malo piva. Ponudimo s krhlji limete, ki jih stisnemo po ribah.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.