Sestavine

  • 8 srednje velikih zelenih paprik
  • olje za mazanje

nadev

  • 300 g kuhanega okroglozrnatega riža
  • 400 g mešanega mletega mesa
  • 2 jajci
  • šopek peteršilja
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 stroka česna
  • sol
  • sveže zmlet poper
  • drobtine za vezavo

omaka

  • 600 g zrelega paradižnika
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 30 g masla
  • 40 g gladke moke
  • malo mletih klinčkov
  • malo soli, popra in sladkorja
  • malo kisa in limonovega soka
  • 2 žlici belega vina

Priprava

1.

Za nadev peteršilj operemo in sesekljamo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Česen olupimo in drobno nasekljamo. Vse sestavine dobro premešamo in dodamo toliko drobtin, da dobimo mehak nadev.

2.

Paradižnik operemo, potopimo v vrelo vodo, olupimo in razrežemo na četrtinke brez dodatka vode ga do mehkega dušimo, nato pa pretlačimo skozi gosto sito.

3.

Pečico segrejemo na 200 °C. Papriko operemo, pokrovčke odrežemo in papriko očistimo. S pomočjo brizgalne vrečke paprike napolnimo s pripravljenim nadevom in jih pokrijemo s pokrovčki. Polnjene paprike premažemo z oljem (s čopičem), jih zložimo v pekač, dolijemo malo vode in odkrito kuhamo v pečici najprej 20 minut.

4.

Za omako segrejemo maslo in prepražimo nasekljano čebulo, pomokamo in hitro zavremo; zalijemo z nekaj žlicami hladne vode ter dodamo paradižnik. Začinimo s soljo, poprom, mletimi klinčki, sladkorjem, paradižnikovo mezgo, kisom, limonovim sokom in belim vinom, prevremo in spiriramo. Pripravljeno omako dolijemo k paprikam in kuhamo še nadaljnjih 20 minut pri 180 °C.

29