Martinova račka
Martinova račka
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2013
ČAS PRIPRAVE: 3 ure
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- raca iz domače reje, težka 2–3 kg
- ½ kislega jabolka
- 12 suhih tepk
- 1 drobna čebula
- sol
Priprava
Domačo raco lepo očistimo, zunanjost in trebušno votlino splaknemo pod mrzlo vodo, jo dobro nasolimo in pustimo čez noč v hladilniku.
Naslednji dan damo v trebušno votlino pol kislega jabolka, suhe tepke in čebulo, ki smo jo olupili in razrezali na pol. Pečico segrejemo na 180 °C do 200 °C in račko pečemo dve uri in pol. Med peko jo večkrat obrnemo in polivamo z maščobo, ki se izloči med peko. Meso se prijetno navzame arome suhih tepk, blage kislosti jabolka in sladkega okusa čebule.
Raco razrežemo in zložimo na vroč pladenj ali oval z grelnikom. Zraven ponudimo mlince, skutne štrukeljce in dušeno rdeče zelje.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.