Sestavine

  • 2 čebuli
  • 2 stebli stebelne zelene
  • velik šop peteršilja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2–3 žličke sladke mlete paprike
  • 200 g pečenih rdečih paprik
  • 1 pločevinka (400 g) paradižnikovih koščkov
  • 1 strok česna
  • 400 g filejev bele ribe
  • nekaj svežih klapavic (po želji)
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Čebuli in stebelno zeleno drobno sesekljamo. Peteršilju osmukamo lističe, stebla prihranimo. V kozici segrejemo 1 žlico olja, dodamo čebulo, stebelno zeleno in malo soli. Pokrijemo in nežno pražimo približno 10 minut, da se vse zmehča. V multipraktik damo peteršiljeva stebla, polovico lističev, preostalo žlico olja, sol in poper ter zmeljemo v pasto. To mešanico in sladko mleto papriko primešamo k popraženi čebuli in še nekaj minut pražimo. Dodamo narezano pečeno papriko, paradižnik iz pločevinke in česen, pretisnjen skozi stiskalnik. Prilijemo malo vode in nežno kuhamo 10 minut, da tekočina nekoliko povre.

2.

Ribje fi leje narežemo na velike kose in jih skupaj s školjkami, če jih imamo, položimo na vrh zelenjave. Kozico pokrijemo s pokrovko, nato nežno kuhamo 5 minut, da se ribje meso začne luščiti in se školjke odprejo. Tiste, ki ostanejo zaprte, zavržemo. Ribe in školjke nežno vmešamo v enolončnico, solimo in popramo po okusu ter ponudimo.

Nasvet

Če imamo vložene pečene paprike, jih dobro splaknemo in za 10 minut namočimo v vodo, da izgubijo nekaj kisline.

28