Zeleni gaspačo
Zelena različica klasične španske hladne juhe. S cvetličnimi ledenimi kockami je še posebno lepa.
Zeleni gaspačo
Zelena različica klasične španske hladne juhe. S cvetličnimi ledenimi kockami je še posebno lepa.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2015
ČAS PRIPRAVE: 15 min + 2 uri za hlajenje
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 velika kumara
- ½ zelenega čilija
- 1 zrel avokado
- 4 mlade čebulice
- 100 g mlade špinače
- 2 stroka česna
- šopek peteršilja
- šopek bazilike
- šopek mete
- 200 g navadnega jogurta
- 2 žlici šerijevega kisa
- ekstra deviško oljčno ali repično olje
- sol
- poper
- pest grahovih poganjkov (po želji)
- cvetlične ledene kocke, ko postrežemo
Priprava
Kumaro po dolgem prerežemo na pol, ji odstranimo semena in jo nasekljamo. Čiliju odstranimo semena. Avokadu odstranimo koščico in ga olupimo. Čebulicam odstranimo koreninski del in liste pri vrhu. Vse sestavine razen olja, grahovih poganjkov in ledenih kock damo v multipraktik in zmeljemo. Dodamo toliko vode, da dobimo gostoto juhe, pokusimo in po potrebi dodamo še malo kisa, soli in popra. Za najmanj 2 uri (lahko pa do 24 ur) postavimo v hladilnik.
Juho razdelimo v jušne krožnike, v vsakega položimo cvetlično ledeno kocko in pokapljamo z oljem. Po želji posujemo še z grahovimi poganjki.
Cvetlične ledene kocke
Da bo ledena juha še posebno privlačna, pripravimo ledene kocke z užitnimi cvetnimi lističi in cvetovi, na primer, vijolic, vrtnic, borage, kapucink in mačeh. Kocke lahko v zamrzovalniku hranimo do 2 meseca. Uporabimo jih lahko tudi za koktajle.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.