Sirova pita z belo čokolado in marelicami
Bela čokolada in marelice – popoln par! In še peči ni treba te čudovite pite, ki nas razveseli na petek in svetek.
Sirova pita z belo čokolado in marelicami
Bela čokolada in marelice – popoln par! In še peči ni treba te čudovite pite, ki nas razveseli na petek in svetek.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2015
ČAS PRIPRAVE: 50 min + hlajenje
KOLIČINA: 8 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 200 g maslenih piškotov
- 50 g stopljenega masla
- 7 zrelih marelic
- 2 lističa želatine
- 300 g bele čokolade
- 3 dl sladke smetane
- 250 g kremnega sira
- 85 g sladkorja
- 2 žlici sladkorja v prahu
- maslo za model
- bela čokolada za okras
Priprava
Dno in obod modla za pite premera 20 cm namastimo z maslom. Piškote damo v sekljalnik in jih drobno sesekljamo. Dodamo maslo in premešamo. Mešanico stresemo v model, enakomerno razporedimo po dnu in obodu ter utrdimo z žlico. Postavimo na hladno.
Marelice operemo, izkoščičimo in tri drobno narežemo. Želatino namočimo v hladni vodi. Čokolado razlomimo in jo z decilitrom smetane med mešanjem raztopimo nad soparo. Želatino ožmemo, nato jo vmešamo v čokoladno mešanico, da se raztopi.
V primerno veliki skledi zmešamo kremni sir in sladkor. Preostalo sladko smetano čvrsto stepemo in vmešamo v sirovo mešanico. Primešamo še čokolado in narezane marelice. Nadev vlijemo v pripravljen model in pustimo v hladilniku vsaj 4 ure ali čez noč.
Preostale marelice narežemo na četrtine in jih položimo s prerezano stranjo navzgor v ponev ali na ploščo žara. Posujemo jih s sladkorjem v prahu in nekaj minut pečemo, da rahlo porjavijo. Pečene ohladimo in razporedimo po sladici. Pito okrasimo z belimi čokoladnimi ostružki in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.