Sestavine

peščeni grad

  • 375 g masla
  • 750 g različnih piškotov (na primer maslenih, polnozrnatih, spekulas ...)
  • olje za namastitev

krema iz kremnega sira

  • 500 g polnomastnega kremnega sira
  • 1 žlica vaniljeve arome
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 3 dl sladke smetane
  • 150 g malin

polnjeni korneti

  • 10 kornetov za sladoled
  • 100 g zmehčanega masla
  • 100 g rjavega kristalnega sladkorja
  • 100 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 2 jajci

piškotna mivka

  • 500 g različnih piškotov

za okras

  • 4 čokoladne palčke (skupaj približno 130 g)
  • pisane mrvice za okras
  • sladoled, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Najprej pripravimo peščeni grad in kremo iz kremnega sira. V kozici počasi segrejemo maslo. Piškote stresemo v multipraktik in jih zmeljemo v fine drobtine. Dodamo maslo in spet vključimo multipraktik, da se vse dobro zmeša, drobtine pa spominjajo na mivko. Postavimo jih na stran in se lotimo kreme.

2.

Kremni sir damo v veliko skledo in ga nekaj sekund stepamo z električnim mešalnikom, da postane čisto gladek. Dodamo vaniljevo aromo in presejan sladkor v prahu ter dobro zmešamo. Prilijemo smetano in stepamo, da nastane gladka masa, ki mora biti dovolj gosta in čvrsta, da jo lahko nabrizgamo. Shranimo jo na hladno.

3.

Model za peščeni grad namažemo z malo olja, nato dno obložimo s krogom papirja za peko. Napolnimo ga z nekaj piškotnimi drobtinami, tako da segajo 2,5 cm visoko, in potlačimo. Poiščemo kozarec, ki ga lahko postavimo v model na drobtinasto dno, okrog in okrog pa naj ostane približno 1,5 cm prostora. Kozarec od zunaj namažemo z malo olja in ga postavimo v model.

4.

Okrog kozarca natlačimo piškotne drobtine, tako da je model poln, preostale pa prihranimo. Model za 1 uro postavimo v hladilnik.

5.

Nato kozarec previdno odstranimo – če ne gre zlahka, vanj nalijemo vročo vodo in počakamo nekaj minut, nato ga previdno odstranimo in vodo zlijemo iz njega.

6.

Kremo iz kremnega sira naložimo v vrečko za brizganje z velikim zvezdastim nastavkom. V luknjo nabrizgamo kremo in vmes natresemo maline. Kakšnih 25 jih prihranimo za pozneje. Preostalo kremo v vrečki za brizganje shranimo na hladno.

7.

V model damo še malo drobtin, da prekrijemo nadev, nato ga postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro.

8.

Za kornete na delovno površino položimo zloženo kuhinjsko krpo. Z njo podpiramo kornet in ga z nazobčanim nožem nežno zarežemo okrog sredine. Tako naredimo še z 8 korneti, 1 pa naj ostane cel za na vrh peščenega gradu. Kornete zelo previdno prerežemo na pol po zarezi in pazimo, da jih ne zlomimo ali zdrobimo. Dobimo 9 mini kornetov in 9 zgornjih delov, ki bodo modelčki za kolačke. Če se kakšen kornet zdrobi, ga preprosto dodamo mivki (11. točka).

9.

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Model za mafine z 12 vdolbinami obložimo z 9 kosi ohlapno zmečkane aluminijaste folije. Na sredino položimo mini kornete in folijo okrog konic stisnemo, da so podprti in stojijo pokonci. Moko presejemo s pecilnim praškom. V veliko skledo damo 25 g masla, 25 g moke, 1⁄4 žličke vaniljeve arome in 25 g razžvrkljanega jajca. Z električnim mešalnikom stepamo, da je vse dobro zmešano. Maso naložimo v vrečko za brizganje za enkratno uporabo in na koncu odrežemo 1 cm. Maso nabrizgamo v mini kornete, pri čemer pazimo, da jih napolnimo le do treh četrtin, saj bo biskvit v pečici narasel. Morda bo nekaj mase ostalo. Kolačke pečemo 10 do 12 minut, da se rahlo zlato obarvajo in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Nato naj se kolački ohladijo.

10.

Model za mafine obložimo s krogci papirja za peko. V model položimo 9 zgornjih delov kornetov. Preostalih 75 g masla, 75 g sladkorja, 75 g moke, 3⁄4 žličke vaniljeve arome in preostalo jajce v veliki skledi stepemo z električnim stepalnikom, da je vse dobro zmešano. Preložimo v vrečko za brizganje in maso nabrizgamo v zgornje dele kornetov v modelu, spet le do treh četrtin. Pečemo 18 do 20 minut, da se rahlo zlato obarvajo in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se ohladijo, nato odstranimo papir za peko.

11.

Naredimo še piškotno mivko za plažo. Piškote in morebitne zdrobljene kornete zmeljemo v multipraktiku, da dobimo fine drobtine. Prihranimo.

12.

Pripravimo še čokoladne palčke za okras. Tri palčke narežemo tako, da imamo eno polovico za kornet na vrhu gradu, 9 srednje velikih koščkov za kolačke v zgornjih delih kornetov in 9 majhnih koščkov za mini kornete. (Morda se kakšna palčka zlomi, zato jih je v receptu več, kot jih potrebujemo.)

13.

Ko se kolački ohladijo in se peščeni grad učvrsti, sestavimo plažo. Grad previdno zvrnemo iz modela na čist pladenj ali desko in ga obdamo s piškotno mivko. Če grad ne zdrsne zlahka iz modela, po dnu udarimo z valjarjem.

14.

Na vsak kolaček v zgornjem delu korneta in mini kornetih damo malino in na vrh nabrizgamo malo kreme iz kremnega sira. Posujemo z mrvicami in v vsakega zapičimo košček čokoladne palčke. Kolačke in mini kornete položimo v mivko okrog peščenega gradu, tako da so podprti.

15.

Za kornet na vrhu gradu v prihranjeni cel kornet nabrizgamo kremo, vmes pa natresemo preostale maline. Kornet, obrnjen na glavo, postavimo na vrh peščenega gradu in okrog njega nabrizgamo malo kreme, da je videti kot sladoled, ki je padel na tla. Posujemo z mrvicami in v kremo zapičimo čokoladno palčko. Sladico postrežemo z lopatko in po želji dodamo kepice najljubšega sladoleda.

Nasveti

Preden začnemo

Poleg običajnih (električni mešalnik, multipraktik, nož z nazobčanim rezilom, aluminijasta folija …) potrebujemo še:

  • velik pladenj ali desko, dovolj veliko, da lahko na njej postavimo plažo; obnese se lesena deska, ovita v aluminijasto folijo
  • srednje velik model za peščeni grad (obnese se tudi večji lonček od skute ali jogurta)
  • kozarec, ki je približno 3 cm ožji od modela za peščeni grad
  • vrečko za brizganje
  • čisto kuhinjsko krpo
  • model za mafine
  • lopatko za serviranje

Koliko piškotov potrebujemo

Izbrani model za peščeni grad damo na tehtnico in jo nastavimo na ničlo. Model napolnimo z vodo in odčitamo težo (v našem primeru 1 kg). Izračunamo tri četrtine teže – to je količina piškotov, ki jo potrebujemo (za naš model 750 g).

25