Sestavine

  • 1 rdeč čili
  • 1 majhna čebula
  • 10 strokov česna
  • 1 kg paradižnika
  • 10 žlic oljčnega olja
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • malo soli
  • kajenskega popra
  • francoska štruca
  • 50 g črne olivne paste (tapenade)

Priprava

1.

Čili razpolovimo, odstranimo semenje in narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in prav tako drobno narežemo. Česen olupimo, tri stroke stisnemo, druge pa narežemo na tanke rezinice; pokrite damo na hladno. Paradižnik operemo in narežemo na večje kocke.

2.

Čebulo, čili in stisnjeni česen zdušimo na dveh žlicah olja. Dodamo paradižnik, dolijemo zelenjavno osnovo in kuhljamo približno 40 minut. Juho pretlačimo skozi sito, začinimo s soljo in kajenskim poprom ter ohladimo.

3.

Francosko štruco narežemo na rezine, jih s čopičem premažemo z oljčnim oljem in na žaru zlato rjavo spečemo. V preostalem olju zlato rjavo popečemo rezine česna. Juho nalijemo v krožnike in jo posipamo z rezinami česna. Opečene kruhove rezine premažemo s pasto tapenade in ponudimo k juhi.

21