Srnin hrbet v kruhovi skorji s korenčkovim štrukljem in korenčkovim pirejem
Tudi sebe morate razvajati, zato si pripravite ta slastni srnin hrbet z obetajočo prilogo.
Srnin hrbet v kruhovi skorji s korenčkovim štrukljem in korenčkovim pirejem
Tudi sebe morate razvajati, zato si pripravite ta slastni srnin hrbet z obetajočo prilogo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: za 1 osebo
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
srnin hrbet
- 180 g srninega hrbta brez kosti
- sol
- poper
- malo olja za pečenje
- tanke rezine kruha
korenčkov pire
- 200 g korenja
- 1 šalotka
- 1 majhen krompir
- 50 g slanine
- 1 žlička masla
- pribl. 5 dl perutninske jušne osnove
- 1 lovorov list
- sol
- beli poper
- sladkor
korenčkov štrukelj
- 400 g olupljenega korenčka
- 50 g skute
- 1 jajce
- vlečeno testo
- maslo za premaz
- sol
- beli poper
- 1 črni oreh *
Priprava
Srnin hrbet solimo in popramo ter opečemo na vroči maščobi. Na rezine kruha položimo opečeno meso, trdno zavijemo, položimo v pomaščen pekač in v vroči pečici, segreti na 160 do 170 °C, pečemo do konca približno 10 minut.
Pripravimo korenčkov pire. Korenje operemo, olupimo in narežemo na kocke. Šalotko in krompir olupimo in nasekljamo oziroma narežemo na kocke ter na maslu prepražimo z rezinami slanine. Dodamo korenje in lovor, nato postopoma zalivamo s perutninsko jušno osnovo in pokrito dušimo do mehkega. Odstranimo slanino in lovor ter stisnemo v pire.
Korenčkov nadev za štrukelj pripravimo tako, da korenje skuhamo do mehkega, ga odcedimo in stisnemo v pire. Dodamo mu skuto in jajce ter začinimo s soljo in poprom. Vlečeno testo raztegnemo, premažemo z maslom in nadevom ter zavijemo v štrukelj. Štrukelj nato zavijemo v pomaščeno folijo in v vreli vodi kuhamo približno 20 minut.
Črni oreh narežemo, pogrejemo v omaki in damo na krožnik poleg srninega hrbta, korenčkovega pireja in štruklja.
Opomba
* Črni oreh je mlad zeleni oreh, kuhan in vložen v sirup.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.