Rižota v paradižnikih
Rižota v paradižnikih
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 velika paradižnika
- 2 žlici oljčnega olja
- 50 g riža za rižoto
- 2 sesekljani mladi čebuli
- 1 sesekljana majhna bučka
- 50 g šampinjonov, narezanih na rezine
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
- po ščepec suhega timijana in origana
- 6 svežih listov bazilike
- 1 žlica naribanega parmezana
- sol
- poper
- rukola za okras
Priprava
Paradižnikom odrežemo vrhove in jih prihranimo za pokrov. Z žlico paradižnike izdolbemo in pri tem pazimo, da jih ne predremo. Odstranimo le sredinski trdi del, izdolbeno maso sesekljamo in semena prihranimo.
V kozici segrejemo olje in nežno, na nizki temperaturi 2 minuti pražimo riž. Dodamo čebulo, bučko in gobe ter nežno pražimo še 2 minuti. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo suha zelišča, sesekljano paradižnikovo notranjost skupaj s semeni in kuhljamo 15 do 20 minut, da se riž skuha. Pogosto premešamo in dodamo še nekaj jušne osnove ali vode, če je treba. Solimo in popramo. Ogenj ugasnemo in v riž vmešamo natrgane liste bazilike in parmezan.
Pečico segrejemo na 170 °C. Paradižnika položimo v pekač in napolnimo z rižem, pokrijemo z odrezanimi vrhovi paradižnika in pečemo 10 do 15 minut, da se paradižnik zmehča. Počakamo 5 minut, da se jed malo ohladi, nato jo okrasimo z nekaj listi rukole.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.