Hladna marelična juha s piščancem
Hladna marelična juha s piščancem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2011
ČAS PRIPRAVE: 25 min + hlajenje
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g zrelih marelic
- 4 šalotke ali 1 debelejša čebula
- oljčno olje
- ščepec sladkorja
- 2 žlici vloženega zelenega popra
- 250 g piščančjih prsi
- 1 liter kokošje juhe (lahko iz kocke)
- noževa konica kajenskega popra
- kanček vinskega kisa
- sol
- koriander za okras
Priprava
Marelice operemo, razpolovimo in odstranimo koščice. Šalotko olupimo in drobno nasekljamo.
V kozici segrejemo kanček oljčnega olja in na njem do mehkega zarumenimo nasekljano šalotko. Potresemo jo s ščepcem sladkorja in poprovimi zrni. Piščančje meso skrbno očistimo in narežemo na drobne kocke ali ozke trakove. Meso dodamo k šalotki in na blagem ognju dušimo približno 10 minut.
V kozico dodamo še marelice, pretresemo in dolijemo kokošjo juho. Nato juho zavremo, odstavimo, začinimo s kajenskim poprom, kisom in soljo ter postavimo na hladno. Preden marelično juho postrežemo, jo rahlo pokapamo z oljčnim oljem in kisom ter po želji okrasimo s koriandrom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.