Pečena skuša z zelenjavo na opečenem kruhu
Pogosto prezrta skuša zablesti v tej katalonsko navdahnjeni kombinaciji.
Pečena skuša z zelenjavo na opečenem kruhu
Pogosto prezrta skuša zablesti v tej katalonsko navdahnjeni kombinaciji.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2015
ČAS PRIPRAVE: 45 min + mariniranje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
escalivada – pečena zelenjava po katalonsko
- 3 zelo velike ali 4 srednje velike paprike različnih barv
- 1 rdeča čebula
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 srednje velika jajčevca
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1 rožmarinova vejica
- 2 žlici majhnih kaper
- šopek peteršilja
- sol
- poper
riba in opečeni kruh
- 2 vejici rožmarina
- 3 stroki česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 velika čabata z olivami
- ¼ žličke zdrobljenega suhega čilija ali pekoče paprike
- 4 skušini fileji (lahko tudi 8 sardel), srti odstranimo
- sol
- poper
- oljčno olje, ko postrežemo (po želji)
Priprava
Žar v pečici segrejemo na najvišjo temperaturo. Večji pekač obložimo z aluminijasto folijo. Paprike spečemo, da so kožice nekoliko ožgane in mehurjaste. Ko se dovolj ohladijo, da jih lahko primemo v roke, jih olupimo in jim odstranimo peclje in semena. Narežemo jih na 1 cm široke trakove. Čebulo prerežemo na pol in jo tanko narežemo. Damo jo v pekač, prilijemo žlico oljčnega olja in pečemo 15 minut, da se zmehča in delno zapeče. Dodamo papriko in pomešamo.
Jajčevce narežemo na 1 cm debele polkroge in jih rahlo premažemo z 2 žlicama oljčnega olja. Rezine položimo na paprike, začinimo in pečemo 5 minut, da se zlato obarvajo. Nato jih obrnemo, posipamo z limonovo lupino in nasekljanim rožmarinom ter pečemo še 5 minut, da se tudi na drugi strani zlato obarvajo in rahlo zmehčajo. Kapre odcedimo in skupaj z limonovim sokom primešamo zelenjavi, začinimo in damo na stran. Pečeno zelenjavo lahko pripravimo do 3 dni prej in jo shranimo v hladilniku. Zelenjavi se med mariniranjem obogati okus. Pred postrežbo jo pomešano z grobo nasekljanim peteršiljem in postrežemo toplo.
Pripravimo ribo in opečene kruhke. Za premaz zmešamo drobno nasekljan rožmarin, strt česen, olje in začimbe. Kruh narežemo na 8 rezin in jih po eni strani namažemo s polovico premaza. V preostali premaz vmešamo čili, nato z njim premažemo ribe. Če so fileji preveliki, jih prerežemo na pol. Ribe damo v hladilnik, kjer naj počivajo od 5 minut do ene ure. Če fileje pečemo v pečici, naj bo koža zgoraj, če pa na žaru, naj bo koža spodaj. Pečemo jih 4 do 5 minut, odvisno od debeline mesa. Koža mora biti hrustljava, riba pa pečena. Kruhke popečemo, da so hrustljavi in zlato zapečeni. Obložimo jih z zelenjavo, nanjo pa položimo ribo. Po želji lahko jed pokapamo še z oljčnim oljem, nato postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.