Ledena torta z jagodičjem
Čudovito okusna, osvežilna in očarljivo rožnata – kakor nalašč za zabavo!
Ledena torta z jagodičjem
Čudovito okusna, osvežilna in očarljivo rožnata – kakor nalašč za zabavo!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2015
ČAS PRIPRAVE: 40 min + zamrzovanje
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
biskvit
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g sladkorja
- 100 g moke
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 jajci
pena
- 500 g mešanega jagodičja (svežega ali zamrznjenega)
- sladkor v prahu (po okusu)
- 3 listi želatine
- 3 beljaki
- 140 g rjavega sladkorja
- 3 dl sladke smetane
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Pečico segrejemo na 180 ° C. Model za torto premera 24 cm obložimo s papirjem za peko. Maslo stepemo s sladkorjem, nato vmešamo moko, pecilni prašek, vaniljino aromo in jajca. Maso zlijemo v model in pečemo 30 minut ali tako dolgo, da biskvit naraste in se speče.
Biskvit vzamemo iz modla in ga ohladimo na rešetki. Papir za peko pustimo na dnu biskvita. Ko je biskvit popolnoma ohlajen, ga prerežemo na dve plasti. Tortni model očistimo in ga obložimo s prosojno folijo. Zgornjo plast biskvita položimo v model.
Pripravimo peno. Jagodičje damo v kozico in na nizki temperaturi počasi nežno zavremo. Dodatne tekočine ne bomo potrebovali, saj sadje spusti sokove. Po okusu sladkamo s sladkorjem v prahu, toda ne preveč, saj je bolje, da sadje ostane malce kislo, ker ga bomo pozneje zmešali s sladko beljakovo kremo. Sadje zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku in pretlačimo skozi gosto cedilo. Dobimo približno 250 g sadnega pireja. Želatino namočimo v vodi, da se zmehča, in jo vmešamo v vroč sadni pire. Odstavimo in ohladimo.
Beljake stepamo v sneg, in ko začne dobivati obliko, postopoma v štirih korakih vmešamo sladkor. Nadaljujemo stepanje, da dobimo trd in bleščeč sneg. Previdno ga vmešamo v sadni pire, nato dodamo še stepeno sladko smetano. Maso prelijemo po biskvitu v modlu in jo previdno pokrijemo še s spodnjim delom biskvita s papirjem zgoraj.
Preden torto postrežemo, jo za 40 do 60 minut položimo v zamrzovalnik, nato jo vzamemo iz njega in odstranimo papir. Torto vzamemo iz modla in odstranimo folijo. Potresemo jo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.