Grška solata
V vročih poletnih dneh vedno prija hladna solata.
Grška solata
V vročih poletnih dneh vedno prija hladna solata.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2012
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 veliki zreli paradižniki
- 2 kumari
- 1 velika rdeča paprika
- 1 rdeča čebula
- 100 g črnih oliv kalamata s koščicami
- 0,7 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ limone
- sol
- 6 rezin mehkega sira feta
- oljčno olje, ko postrežemo
Priprava
Paradižnike in kumare narežemo na kocke in stresemo v solatno skledo. Papriko razpolovimo, odstranimo semenje in jo narežemo na trakove. Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Oboje stresemo v skledo, dodamo še olive, oljčno olje, limonov sok in malo soli. Premešamo in pustimo stati nekaj minut, da se okusi prepojijo.
Solato razporedimo na krožnike in na vsak krožnik priložimo rezino sira feta. Oljčno olje postrežemo posebej, da si vsak po želji solato dodatno pokaplja.
Nasvet
Podobno lahko pripravimo tudi kretsko solato, ki je po sestavinah bogatejša. Poleg navedenih sestavin vsebuje tudi kuhan krompir, divjo rukolo in zeleno solato, trdo kuhano jajce in na kocke narezan polnozrnat prepečenec. Če ga boste prinesli iz Grčije, lahko namesto fete uporabite tradicionalni kretski sir myzithra.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.