Sestavine

  • 200 g na kocke narezanega masla
  • 200 g jedilne čokolade
  • 200 g svetlega rjavega sladkorja
  • 2 večji razžvrkljani jajci
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 250 g moke

obliv

  • 200 g jedilne čokolade
  • 1 dl sladke smetane na sobni temperaturi
  • 50 g sladkorja v prahu

okras

  • 12 večjih bombonov iz mlečne čokolade
  • 24 bombonov iz bele čokolade za oči
  • 12 rdečih bombonov za noske
  • stopljena čokolada za oči
  • prestice

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 160 °C. Pekač za mafine obložimo s papirčki. Čokolado razlomimo na manjše kose. V večji ponvi nežno stopimo čokolado, maslo in sladkor z 1 dl vroče vode, med topljenjem mešanico večkrat premešamo, odstranimo z ognja in malo ohladimo. Nato vanjo vmešamo jajci in aromo. V večjo skledo presejemo moko in ji primešamo čokoladno mešanico z jajcema. S testom do dveh tretjin napolnimo vdolbinice pekača in kolačke pečemo na nižji rešetki v pečici 20 do 22 minut. Pečene ohladimo.

2.

Zdaj pripravimo obliv tako, da čokolado razlomimo na manjše kose in jo nad soparo raztopimo. Nato ogenj ugasnemo, k čokoladi pa primešamo smetano in presejan sladkor ter vse skupaj dobro zmešamo. Ko nastane mazava mešani ca, z njo premažemo vrhove kolačkov.

3.

Kolačke še okrasimo. Na sredino vsakega položimo čokoladni bombon, nad njim položimo po 2 bombona iz bele čokolade in nanju kanemo še kapljico stopljene čokolade, da nastanejo jelenčkove oči. Na čokoladni bombon v sredini kanemo malo čokolade in nanjo položimo rdeč bombon; jelenčku smo naredili nos. Prestice previdno prečno razpolovimo in zapičimo dve polovici blizu oči, da nastane rogovje, polovico ene prestice pa uporabimo za jelenčkov gobček. V nepredušni posodi lahko jelenčke hranimo do 3 dni, toda dvomimo, da bi otroci lahko zdržali tako dolgo!

33