Sestavine

  • 3 jajčevci
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 sesekljana čebula
  • 2 strta stroka česna
  • 1 žlička cimeta
  • 8 zrelih paradižnikov
  • majhen šopek peteršilja
  • 12 jagnječjih zarebrnic
  • sol
  • poper
  • mleta paprika
  • oljčno olje za premaz
  • 1 limona

caciki

  • 150 g grškega jogurta
  • ½ kumare
  • 2 žlici sesekljane mete

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 190 °C. Jajčevce razpolovimo po dolžini, večkrat križno globoko zarežemo v njihovo meso in jih premažemo z oljčnim oljem. Položimo jih na pekač in pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da se meso toliko zmehča, da ga lahko izdolbemo.

2.

Ko se jajčevci malo ohladijo, jih izdolbemo in meso grobo sesekljamo. Na malo oljčnega olja zarumenimo čebulo, dodamo česen in cimet, pražimo še minuto in dodamo meso jajčevcev. Paradižnike olupimo, razpolovimo in nad cedilom izločimo semena in sok (sok prestrežemo). Odcejene paradižnike grobo sesekljamo in dodamo v ponev k čebuli in sesekljanim jajčevcem ter dušimo približno 10 minut, da se zmehčajo. Če je treba, dodamo še malo olja. Vmešamo še sesekljan peteršilj; nekaj ga prihranimo za posip na koncu.

3.

Polovice jajčevcev zložimo na pekač, ki smo ga premazali z oljem, in vanje razporedimo pripravljeno maso. Pokapljamo jih s prihranjenim paradižnikovim sokom in malo olja. Nadevane jajčevce pečemo pol ure.

4.

Medtem pripravimo omako caciki. Iz kumare odstranimo semena, jo naribamo in zmešamo z jogurtom in sesekljano meto.

5.

Jagnječje zarebrnice začinimo s soljo, poprom in mleto papriko. Na žaru jih pečemo 3 minute na vsaki strani, da meso lepo porjavi; preložimo jih v skledo in pokapljamo z limonovim sokom. Jajčevce posujemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo z jagnjetino in cacikijem.

Nasvet

Nadevani jajčevci so ena izmed stotin turških jedi z jajčevci, vendar jih originalno pripravljajo z bistveno več olja. Tudi z manj olja, kot smo jih pripravili mi, so izvrstni.

36