Sestavine

krhko testo

  • 200 g moke
  • 25 g škroba
  • 100 g masla
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 jajce

nadev

  • 140 g rjavega sladkorja
  • 140 g mletih mandljev
  • 140 g mehkega masla
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici češnjevega žganja ali brendija
  • 500 g razkoščičenih češenj
  • 2 žlici češnjeve marmelade

Priprava

1.

Za krhko testo v kuhinjskem strojčku zmešamo moko (ali mešanico moke in škroba, ki testo naredi bolj hrustljavo) s koščki masla, dodamo sladkor, stepeno jajce in le toliko vode (približno 2 žlici), da se sestavine povežejo v testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo na hladno, kjer naj počiva 20 minut.

2.

Medtem pripravimo nadev. V skledo damo sladkor, mlete mandlje, maslo, jajce in rumenjak in sestavine zmešamo v kremno pasto. Vanjo vmešamo žganje in jo pustimo na hladnem vsaj 20 minut.

3.

Pečico segrejemo na 190 °C. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo in z njim obložimo model za pite premera 26 cm. Pokrijemo ga s papirjem za peko in nanj nasujemo fižol za slepo peko. Testeno osnovo pečemo 20 do 25 minut; papir in fižol odstranimo po 15 minutah peke. Mandljevo pasto razporedimo po delno pečeni osnovi in pečemo še 20 minut, da se lepo obarva. Pito vzamemo iz pečice in nanjo razporedimo češnje. Češnjevo marmelado segrejemo z žlico vode, gladko zmešamo in premažemo češnje. Pito ohladimo v modlu, nato jo narežemo in postrežemo.

34