Češnjeva pita z mandljevim nadevom
Češnjeva pita z mandljevim nadevom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2012
ČAS PRIPRAVE: 55 min + hlajenje
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
krhko testo
- 200 g moke
- 25 g škroba
- 100 g masla
- 1 žlica sladkorja
- 1 jajce
nadev
- 140 g rjavega sladkorja
- 140 g mletih mandljev
- 140 g mehkega masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 2 žlici češnjevega žganja ali brendija
- 500 g razkoščičenih češenj
- 2 žlici češnjeve marmelade
Priprava
Za krhko testo v kuhinjskem strojčku zmešamo moko (ali mešanico moke in škroba, ki testo naredi bolj hrustljavo) s koščki masla, dodamo sladkor, stepeno jajce in le toliko vode (približno 2 žlici), da se sestavine povežejo v testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo na hladno, kjer naj počiva 20 minut.
Medtem pripravimo nadev. V skledo damo sladkor, mlete mandlje, maslo, jajce in rumenjak in sestavine zmešamo v kremno pasto. Vanjo vmešamo žganje in jo pustimo na hladnem vsaj 20 minut.
Pečico segrejemo na 190 °C. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo in z njim obložimo model za pite premera 26 cm. Pokrijemo ga s papirjem za peko in nanj nasujemo fižol za slepo peko. Testeno osnovo pečemo 20 do 25 minut; papir in fižol odstranimo po 15 minutah peke. Mandljevo pasto razporedimo po delno pečeni osnovi in pečemo še 20 minut, da se lepo obarva. Pito vzamemo iz pečice in nanjo razporedimo češnje. Češnjevo marmelado segrejemo z žlico vode, gladko zmešamo in premažemo češnje. Pito ohladimo v modlu, nato jo narežemo in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.