Goveji flam, mariniran s pomarančo in čilijem
Goveji flam, mariniran s pomarančo in čilijem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2012
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 kg govejega flama v kosu*
- naribana lupina 2 pomaranč
- 2 rdeča čilija
- 2 šalotki
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici vinskega kisa
- sol
- poper
Priprava
Čili razpolovimo, odstranimo semena in peclje in ga drobno sesekljamo. Šalotko olupimo in tudi njo drobno sesekljamo. Zmešamo jo s čilijem, pomarančno lupino, oljem in kisom. Meso damo v primerno veliko kuhinjsko vrečko, dodamo pripravljeno zmes za mariniranje in jo dobro vtremo v meso. Vrečko zapremo, postavimo na pladenj in v hladilniku mariniramo najmanj 2 uri. Meso lahko pripravimo že prejšnji dan in ga pustimo v marinadi čez noč.
Pripravimo enakomerno žerjavico. Mora biti taka, da se na oglju že pojavlja siva pepelnata skorja. Meso solimo in popramo in ga na vroči rešetki pečemo 8 do 10 minut na vsaki strani. Med peko ga občasno premažemo z malo marinade.
Pečeno meso umaknemo z žara, ga ohlapno pokrijemo s folijo in pustimo počivati 10 minut. Narežemo ga na rezine (prečno na smer vlaken) in postrežemo.
Opomba
* Flam ali trebuševina je cenejši kos mesa, ki ga običajno pripravljamo z dolgotrajno kuho, vendar ga z nekaj predpriprave lahko pripravimo tudi na hitro. Za peko na žaru po zgornjem receptu iz flama izrežemo dolg debelejši kos mesa (preostalo porabimo za juho ali golaž). Pred peko ga mariniramo, saj to ni meso, ki bi ga odlikovala mehkoba, čeprav je izredno okusno. Pečeno meso narežemo tanko in obvezno prečno na vlakna, saj bo tako mehkejše.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.