Sestavine

  • 600 g neolupljenih jadranskih škampov
  • 250 g kozic
  • 250 g sipe
  • 4 fileji brancina
  • 4 zreli paradižniki
  • 2 dl oljčnega olja
  • 2 dl belega vina
  • 1 limona
  • sol
  • majhen šopek peteršilja
  • 2 vejici rožmarina
  • 6 strokov česna
  • 150 g pora
  • 800 g čičerke
  • 100 g masla

Priprava

1.

V kozici pristavimo vodo za blanširanje paradižnika. Paradižnike za 10 sekund potopimo v krop, jih olupimo, razpolovimo in na drobno sesekljamo. Peteršilj in por drobno sesekljamo. Česen olupimo in sesekljamo. Limono olupimo in narežemo na rezine.

2.

V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njem na hitro opečemo škampe, sipe in kozice. Vzamemo jih iz ponve in v njej prepražimo por in česen – le toliko, da česen zadiši. Dodamo sesekljan paradižnik, ki ga med mešanjem pražimo toliko časa, da spusti sok. Paradižnik blago posolimo, nato pa nanj položimo morske sadeže, rezine limone, vejice rožmarina in zalijemo z belim vinom. Počasi odkrito kuhamo 5 do 10 minut. Na koncu dodamo še peteršilj.

3.

Medtem na malo oljčnega olja popečemo fileje brancina in jih jedi dodamo, tik preden je skuhana.

4.

Čičerko kuhamo v slanem kropu do mehkega. Čičerko odcedimo, a nekaj vode prihranimo. Zmiksamo jo v multipraktiku, po potrebi zalijemo z vodo, ki je ostala pri kuhanju, in dodamo maslo. Po okusu še solimo.

9