Morski sadeži v paradižnikovi omaki s čičerkinim pirejem
Morski sadeži v paradižnikovi omaki s čičerkinim pirejem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2014
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 600 g neolupljenih jadranskih škampov
- 250 g kozic
- 250 g sipe
- 4 fileji brancina
- 4 zreli paradižniki
- 2 dl oljčnega olja
- 2 dl belega vina
- 1 limona
- sol
- majhen šopek peteršilja
- 2 vejici rožmarina
- 6 strokov česna
- 150 g pora
- 800 g čičerke
- 100 g masla
Priprava
V kozici pristavimo vodo za blanširanje paradižnika. Paradižnike za 10 sekund potopimo v krop, jih olupimo, razpolovimo in na drobno sesekljamo. Peteršilj in por drobno sesekljamo. Česen olupimo in sesekljamo. Limono olupimo in narežemo na rezine.
V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njem na hitro opečemo škampe, sipe in kozice. Vzamemo jih iz ponve in v njej prepražimo por in česen – le toliko, da česen zadiši. Dodamo sesekljan paradižnik, ki ga med mešanjem pražimo toliko časa, da spusti sok. Paradižnik blago posolimo, nato pa nanj položimo morske sadeže, rezine limone, vejice rožmarina in zalijemo z belim vinom. Počasi odkrito kuhamo 5 do 10 minut. Na koncu dodamo še peteršilj.
Medtem na malo oljčnega olja popečemo fileje brancina in jih jedi dodamo, tik preden je skuhana.
Čičerko kuhamo v slanem kropu do mehkega. Čičerko odcedimo, a nekaj vode prihranimo. Zmiksamo jo v multipraktiku, po potrebi zalijemo z vodo, ki je ostala pri kuhanju, in dodamo maslo. Po okusu še solimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.