Jagodni zavitek
Poletni "štrudelj" z jagodami in skuto
Jagodni zavitek
Poletni "štrudelj" z jagodami in skuto
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 330 g listnatega testa
- 300 g pretlačene puste skute
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 rumenjaka
- 1 jajce
- ½ zavitka praška za vaniljev puding
- nastrgana lupina in sok ½ limone
- šilce ruma
- ščepec soli
- 300 g jagod
- jajce za premaz
Priprava
Listnato testo na pomokani delovni površini razvaljamo v pravokotnik, velik približno 45 x 30 cm. Moko skrbno pometemo s testa. Robove ravno obrežemo in ostanke testa prihranimo za mrežo.
Jagode operemo, očistimo in razpolovimo. Skuto gladko zmešamo s presejanim sladkorjem v prahu, rumenjakoma, jajcem, praškom za vaniljev puding ter limonovim sokom in limonovo lupino. Pečico segrejemo na 200 °C.
Tretjino testa vzdolžno premažemo s skutnim nadevom in obložimo z jagodami. Testo preganemo čez nadev, zvijemo v zavitek in položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Zavitek premažemo s stepenim jajcem. Na površini zavitka naredimo mrežo iz ostankov testa; mrežo prav tako premažemo z jajcem. Zavitek pečemo v prej ogreti pečici približno 40 minut do lepe zlato rjave barve. Šele ko se zavitek v pekaču ohladi, ga razrežemo na primerne kose.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.