Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 8 piščančjih stegen brez kosti in kože
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 rdeča čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 fileja sardonov (inčunov)
  • 400 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
  • 1 žlica odcejenih kaper
  • 0,75 dl rdečega vina (po želji)
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Rožmarinu osmukamo lističe in jih drobno nasekljamo. Čebulo in česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Fileja sardonov drobno nasekljamo. V ponvi z dnom proti sprijemanju segrejemo polovico olja in na njem popečemo piščančja bedra, da porjavijo. Dodamo polovico rožmarina in premešamo, da se rožmarin oprime piščanca, nato pa meso vzamemo iz ponve in shranimo na toplem.

2.

V isti ponvi zdaj segrejemo preostalo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo česen, sardone in preostali rožmarin ter pražimo še nekaj minut, da zadiši. Dodamo paradižnik in kapre ter po želji zalijemo z vinom. V ponev vrnemo piščančje kose, pokrijemo in dušimo 20 minut, da se meso skuha do konca. Jed začinimo s soljo in poprom ter postrežemo s hrustljavo zeleno solato in svežim kruhom.

Nasvet

Podobno lahko pripravimo tudi tunino omako za špagete. Medtem ko v vreli slani vodi kuhamo 400 g špagetov, na malo olja nekaj minut pražimo čebulo, rožmarin, česen in sardone. Dodamo paradižnik, kapre in vino ter kuhljamo še 5 minut. Priložimo 200 g odcejene tunine iz pločevinke in kuhamo še nekaj minut. Omako zmešamo s špageti in postrežemo s česnovim kruhom.

37