Piščanec z rožmarinom v paradižnikovi omaki
Pišče iz enega lonca po italijansko
Piščanec z rožmarinom v paradižnikovi omaki
Pišče iz enega lonca po italijansko
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2013
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 8 piščančjih stegen brez kosti in kože
- 1 vejica rožmarina
- 1 rdeča čebula
- 3 stroki česna
- 2 fileja sardonov (inčunov)
- 400 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 1 žlica odcejenih kaper
- 0,75 dl rdečega vina (po želji)
- sol
- poper
Priprava
Rožmarinu osmukamo lističe in jih drobno nasekljamo. Čebulo in česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Fileja sardonov drobno nasekljamo. V ponvi z dnom proti sprijemanju segrejemo polovico olja in na njem popečemo piščančja bedra, da porjavijo. Dodamo polovico rožmarina in premešamo, da se rožmarin oprime piščanca, nato pa meso vzamemo iz ponve in shranimo na toplem.
V isti ponvi zdaj segrejemo preostalo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo česen, sardone in preostali rožmarin ter pražimo še nekaj minut, da zadiši. Dodamo paradižnik in kapre ter po želji zalijemo z vinom. V ponev vrnemo piščančje kose, pokrijemo in dušimo 20 minut, da se meso skuha do konca. Jed začinimo s soljo in poprom ter postrežemo s hrustljavo zeleno solato in svežim kruhom.
Nasvet
Podobno lahko pripravimo tudi tunino omako za špagete. Medtem ko v vreli slani vodi kuhamo 400 g špagetov, na malo olja nekaj minut pražimo čebulo, rožmarin, česen in sardone. Dodamo paradižnik, kapre in vino ter kuhljamo še 5 minut. Priložimo 200 g odcejene tunine iz pločevinke in kuhamo še nekaj minut. Omako zmešamo s špageti in postrežemo s česnovim kruhom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.