Iz uvoda
Pri receptih za pripravo enolončnic je pogosto med sestavinami navedena jušna osnova. Mnogi izberejo najenostavnejšo pot in jo pripravijo tako, da uporabijo industrijsko pripravljene jušne kocke, ki jih skuhajo v vodi ali pa uporabijo že pripravljene koncentrirane jušne osnove in tako privarčujejo dosti dragocenega časa. Vendar tisti, ki želijo kuhati brez pripravljenih dodatkov, jušno osnovo sami skuhajo od »A do Ž«.
Kuhanje osnov je dokaj zamudno delo, zato po navadi skuhamo večjo količino in jo zamrznemo v primernih odmerkih. Z jušnimi osnovami (v kuharstvu se je zanje uveljavilo francosko poimenovanje fond) zalivamo jedi, ki jim želimo dati izrazit okus, na primer juhe, rižote, zelenjavne jedi … Okus osnove se mora ujemati z okusom jedi, kateri jo dodajamo. Z zelenjavno, govejo in telečjo osnovo lahko zalivamo vse jedi, razen ribjih in perutninskih.