Iz uvoda
Pred vami je izbor receptov za pite in zavitke. Pita je pecivo, pri katerem je plast testa pokrita z nadevom, pri zavitku pa je nadev zavit v testo. Testo je najpogosteje krhko, vlečeno in listnato, vključili pa smo tudi kvašeno. Nadevi so najrazličnejši, slani in sladki. Pite so lahko odkrite, lahko pa je nadev pokrit še z eno plastjo testa. Včasih je nadev pokrit s trakovi, zloženimi v mrežast vzorec. Pitam in zavitkom smo dodali še nekaj nadevanega drobnega peciva iz krhkega, vlečenega in listnatega testa.
Vlečeno in krhko testo pogosto pripravljamo sami, saj priprava ni zelo zahtevna, če upoštevamo nekaj osnovnih pravil. Morda prvi poskusi začetnikov niso blesteči, vendar tudi začetniki z delom postanejo mojstri. Če pa si želimo olajšati oziroma skrajšati postopek priprave pit in zavitkov, lahko kupimo že pripravljeno testo. Vedno in povsod je v prodaji listnato in vlečeno testo, v nekaterih večjih trgovinah pa prodajajo tudi že pripravljeno krhko testo. Listnatega testa najpogosteje ne delamo sami, temveč uporabimo kupljeno listnato testo, ki je po mnenju mnogih še boljše od doma pripravljenega. Postopek njegove priprave je zahteven in dolgotrajen, vendar bomo kljub temu v nadaljevanju podali nekaj osnovnih navodil tudi za pripravo tega testa.