Uvodnik
Meso je eden najpomembnejših virov beljakovin v prehrani človeka. Sestavljeno je iz mišičnih vlaken, vezivnega tkiva in večjih ali manjših količin maščob. Z biološkega vidika so beljakovine živalskega izvora (proteini) visokovredne sestavine, s katerimi se v naš organizem lažje absorbirajo železo, mineralne snovi in vitamini. V prehranskih piramidah, ki priporočajo predvsem mediteranski tip prehrane, zaseda meso pomemben prostor. Naš organizem potrebuje rdeče meso prav tako kot belo meso (perutnino, ribe), zelenjavo, sadje, jajca, mleko in kruh. V pravilni prehrani je najpomembneje vzpostaviti pravilno uravnoteženost vseh živil in primeren odnos do hrane.
Pri nakupu mesa moramo vnaprej točno vedeti, kako se določeni kosi mesa obnašajo med pripravo, saj lep kos mesa lahko kaj hitro uničimo z neprimernim načinom priprave. Vsak kos mesa ima namreč svoje značilnosti in zato potrebuje tudi poseben način priprave.