Sestavine

  • 8–9 piškotov savoiardov
  • 4 žlice sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • 300 g bele čokolade
  • 25 g masla
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 500 g očiščenih jagod

Priprava

1.

Podolgovat model, širok, kot so dolgi piškoti, katerega volumen je 1,25 l, obložimo z dvojno plastjo prozorne kuhinjske folije, ki naj visi čez rob. Piškote zložimo prečno po dnu modela in jih poškropimo s 3 žlicami pomarančnega soka.

2.

Čokolado nalomimo in jo nad vodno kopeljo stopimo skupaj z maslom in pustimo, da se nekoliko ohladi. Sladko smetano stepemo z žlico sladkorja v prahu. Strdi naj se le toliko, da ohrani obliko, nato pa vanjo umešamo stopljeno čokolado.

3.

Izberemo 8 do 10 enako velikih jagod. V model naložimo polovico čokoladno-smetanove kreme in po sredini modla zložimo izbrane jagode. Nežno jih potlačimo v kremo. Prekrijemo jih s preostalo kremo, vrh poravnamo in prekrijemo s folijo, ki visi čez rob. Model postavimo v hladilnik in pustimo, da se hladi najmanj 24 ur ali, še bolje, dva dni, da se sladica dobro utrdi.

4.

Od preostalih jagod stehtamo 250 g, jih grobo sesekljamo in v mešalniku gladko zmešamo z 2 žlicama sladkorja v prahu in preostalo žlico pomarančnega soka. Jagodno maso pretlačimo skozi fino cedilo, da dobimo popolnoma gladko omako, ki jo do porabe hranimo v hladilniku.

5.

Pred postrežbo vrh sladice odvijemo iz folije, jo prevrnemo na pladenj in narežemo na tanke rezine. Postrežemo z jagodno omako in preostalimi jagodami.

31