Sestavine

  • 400 g masla
  • 200 g jedilne čokolade
  • 700 g moke
  • 800 g sladkorja
  • 100 g kakava v prahu
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 4 večja jajca
  • 4 dl pinjenca
  • sol

nadev in okras

  • 400 g bele čokolade
  • 550 g zmehčanega masla
  • 550 g sladkorja v prahu
  • pribl. 200 g velikih belih čokoladnih gumbkov ali bombonov za okras
  • po želji manjši cvetlični šopek in okrasni trak
  • maslo za modla premera 20 in 15 cm

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Oba modla premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko, tako da malo papirja gleda čez rob modla.

2.

V kotličku zavremo vodo. V kozico damo polovico masla in čokolade ter med stalnim mešanjem nežno segrevamo. V veliki skledi premešamo polovico moke, sladkorja, kakava in sode. Dodamo še ščepec soli. Stepemo še dve jajci in ju zmešamo z 2 dl pinjenca. Nato oboje mokre sestavine dodamo k suhim. Prelijemo z 1,5 dl vrele vode in z električnim mešalnikom dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Razdelimo ga v pripravljena modla in pečemo 40 do 45 minut. Če pečemo enega na srednjem vodilu, drugega pa na spodnjem, po 30 minutah peke modla v pečici zamenjamo; biskvit v manjšem modlu bi moral po 40 minutah peke biti pečen. To preizkusimo z leseno palčko, ki jo zapičimo v pečen biskvit, in če ostane čista, je biskvit pečen. Biskvita ohladimo v modlih.

3.

Nato postopek ponovimo s preostalo polovico sestavin. Speči moramo 2 biskvita premera 20 cm in 2 biskvita premera 15 cm.

4.

Za nadev in okras nad soparo počasi raztopimo belo čokolado. Maslo in sladkor stepemo, nato pa vmešamo v belo čokolado. Ko se vsi 4 biskviti ohladijo, vsakega prerežemo na pol. Vsako plast premažemo z malo kreme in spet sestavimo, da dobimo 2 torti. Večjo položimo na servirni pladenj in jo po vrhu premažemo še z malo kreme. Nanjo položimo manjšo torto in obe s paletnim nožem premažemo s preostalo kremo. Torto okrasimo s čokoladnimi gumbi ali bomboni. Če želimo, jo lahko okrasimo še s cvetličnim šopkom iz vrtnic, katerih stebla zavijemo v vlažno kuhinjsko brisačo in ovijemo s kuhinjsko folijo ter povežemo z malo okrasnega traku.

Nasvet

Biskvita lahko spečemo tudi prej, ju zavijemo v kuhinjsko folijo in zamrznemo do enega meseca. Pred uporabo ju čez noč odmrzujemo na sobni temperaturi. Če ju spečemo do 2 dni prej, ju zavita shranimo le v hladnem in temnem prostoru. Tudi masleno kremo lahko pripravimo kakšen teden prej. Shranimo jo v hladilniku, pred uporabo pa pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Sestavljena in okrašena torta lahko en dan počaka v temnem prostoru, vendar ne v hladilniku.

25