No, pa smo doma le dočakali novo kuhinjo, ki bo z veliko sreče z mojstri postavljena in dana v uporabo prav v dneh izida te številke revije. Ko sem pred mesecem pisal o tem, da je treba kupiti kakovostne aparate, kuhinjo, narejeno iz boljših materialov, in vse drugo, kar spada k taki prenovi, sem očitno pretiraval. Morda bi v drugo ravnal nekoliko drugače, pazljiveje in skromneje. Prišli so namreč računi in soočenje z realnostjo dajanja takih nasvetov. No ja, vsak naj se odloči sam.
Vendar pa je bila ta prenova pravo doživetje – kulinarično, sentimentalno in družabno. Vsem prijateljem, boljšim znancem in sorodnikom sem raztrobil, kako smo prizadeti brez kuhinje, da skoraj nimamo kaj toplega za pod zob in nimamo kje pomiti posode. Zato so se mnogi izkazali s povabili na kosila, večerje in prigrizke in bilo je (in bo še nekaj dni) prav pestro. Kulinarično smo domači jedilnik posvetili jedem na žlico in na hitro pečenim jedem, saj sta bili fantazija in umetnost kuhanja omejeni na eno kuhalno ploščo. Sentimentalno smo se vrnili v študentske čase, čase »hišnih zabav«, ko smo po sobicah kuhali podobne jedi, imeli le mizo in dva tri stole, kar sploh ni premalo in slabo. Sprašujem se, koliko materialnih dobrin človek res potrebuje.
Ko bom naslednjič prenavljal kuhinjo (čez 20 ali 30 let), jo bom gotovo pozno spomladi ali v zgodnjem poletju, ko je možnost uživanja v jedeh z žara in pri tem delujoča kuhinja ni tako pomembna. Peka na žaru in vse, kar spada k njej, je v zadnjih letih postala prava umetnost. Ni več kurjenja ognja z drvmi, peke krompirja v žerjavici in pečenja kosov mesa, nataknjenih na palico ali pa na zarjavelih rešetkah, postavljenih na dva kamna, na katerih so cvrčali in se kdaj pa kdaj tudi zažgali večni čevapčiči in kotleti.
Za pripravo žara je potrebno že kar nekaj znanja, izbira jedi pa je tako pestra, da je treba pošteno razmisliti, kaj in na kakšnem žaru bomo pripravljali. Sama peka jedi je zahtevnejša in za uspeh je potrebno kar veliko znanja in spretnosti, če seveda želimo pustiti vtis.
Prav zato se bomo v naslednjih številkah posvetili žaru od A do Ž. Od izbire žara, priprave kurišča, primerne temperature peke, seveda pa bodo nasvete spremljali številni predlogi, kaj pripraviti na žaru. In še obvestilo navdušencem nad žarom – izdali smo ponatis knjige »Weber: Velika knjiga peke na žaru«, priročnika (skorajda biblije žara), ki resnično navdušuje in v katerem so skoraj vsi odgovori, kako, kaj in zakaj na (sodobnem) žaru.