Sestavine

  • 200 g koruze (iz pločevinke)
  • 50 g moke
  • 1 stepeno jajce
  • šopek mlade čebulice
  • 1 avokado
  • 1 limeta
  • 2 žlici sesekljanih listov koriandra ali peteršilja
  • sol
  • poper
  • 1–2 žlici olja

fižolov pire

  • 1 pločevinka fižola (400 g)
  • 1 sesekljan strok česna
  • 1 dl zelenjavne jušne osnove

Priprava

1.

Mlado čebulico očistimo in drobno sesekljamo. V skledi zmešamo koruzo, moko, jajce in polovico čebulice. Solimo, popramo, dobro premešamo in maso prihranimo. Iz polovice limete iztisnemo sok, drugo polovico pa narežemo na krhlje.

2.

Fižol splaknemo in dobro odcedimo. Damo ga v ponvico z zelenjavno juho in strokom česna. Zavremo in nepokrito kuhamo 10 minut. Fižol pretlačimo s tlačilko za krompir in dodamo še malo juhe, če je presuh.

3.

Salso pripravimo tako, da avokado narežemo na majhne kocke in ga zmešamo s preostalo čebulico, limetinim sokom in koriandrom ali peteršiljem. Salso solimo in popramo.

4.

V ponvi z neoprijemljivim dnom segrejemo žlico olja in v ponev položimo žlico koruzne mase, jo potlačimo in oblikujemo pogačico. Tako naredimo pogačice iz vse mase in jih pečemo na zmernem ognju 2 do 3 minute na vsaki strani. Če je potrebno, dodamo še malo olja. Postrežemo jih z avokadovo salso, fižolovim pirejem in krhlji limete.

24