Sestavine

  • veliko jagnječje stegno, težko pribl. 3 kg
  • 6 strokov česna
  • šopek origana
  • lupina in sok 1 limone
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1,5 kg mladega krompirja
  • 1 pločevinka (400 g) sesekljanega paradižnika
  • pest izkoščičenih oliv kalamata
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 240 °C. Česen olupimo in ga s polovico origana, naribano limonovo lupino in ščepcem soli stolčemo v možnarju. Dodamo limonov sok in kanček oljčnega olja in zmešamo v pasto. Z ostrim nožem v stegno na gosto zarežemo odprtine in jih napolnimo s čim več česnovo-zeliščne paste.

2.

Krompir skrbno operemo, solimo in damo v velik pekač. Dodamo preostalo oljčno olje in vso pasto, ki je ne moremo natlačiti v jagnječje stegno. Stegno posolimo in ga damo v pekač poleg krompirja. Pečemo 20 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 180 °C in pečemo še 1 uro in 30 minut, če želimo srednje pečeno meso. Če želimo dobro pečeno, čas peke malo podaljšamo. Enkrat ali dvakrat pečenko prelijemo s sokom, ki se izloča pri peki, in premešamo krompir. Ko je jagenjček pečen, ga vzamemo iz pekača in pustimo počivati. Preostali origano zmešamo med krompir. Tudi krompir vzamemo iz pekača in ga postavimo na toplo.

3.

Pekač s pečenkino omako postavimo na srednje vročo ploščo na štedilnik in vanj stresemo sesekljan paradižnik in olive. Nekaj minut omako še kuhamo. Jagnječje stegno razrežemo na primerne kose in postrežemo s pečenim krompirjem, pripravljeno omako in poljubno solato.

15