Sestavine

paelja

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 200 g narezane klobase chorizo
  • 3 velike šalotke
  • 3 stroki česna
  • 2 žlički mlete paprike
  • 300 g riža za paeljo
  • 1 l ribje jušne osnove
  • 1 žlica masla
  • 300 g olupljenih kozic
  • pest kuhanih klapavic brez lupin in 18 kuhanih klapavic z lupinami
  • sok ½ limone
  • majhen šopek sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper

žafranovo olje

  • 0,8 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • sok ½ limone
  • ščepec žafranovih nitk

trska

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 6 filejev trske s kožo po 180 g
  • limonov sok
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Šalotko in česen olupimo, šalotko narežemo na tanke rezine, česen stremo. Kozice narežemo na grižljaj velike kose. Pečico segrejemo na 180 °C. V veliki kozici, ki jo lahko damo tudi v pečico, na oljčnem olju 7 do 8 minut skupaj pražimo klobaso, šalotko in česen, da klobasa spusti maščobo in se šalotka zmehča. Dodamo papriko in ob stalnem mešanju pražimo 5 minut, nato dodamo riž, dobro premešamo in pražimo še kakšno minuto, da riž postekleni.

2.

Riž zalijemo s 6 dl vroče jušne osnove, solimo, popramo in dobro premešamo. Kozico pokrijemo in jo za 15 minut postavimo v pečico, nato jo vzamemo iz pečice, odkrijemo, jed dobro premešamo in ponev ponovno postavimo v pečico za 10 minut.

3.

Žafranovo olje naredimo tako, da v majhni kozici stepemo oljčno olje in limonov sok, dodamo žafran in nežno segrevamo 5 minut, nato mešanico odstavimo in pustimo, da se okusi prepojijo in olje ohladi.

4.

Ko je riž že skoraj kuhan, ga vzamemo iz pečice in vmešamo preostalo ribjo osnovo, košček masla, školjke (z lupino in brez nje) in kozice. Dobro premešamo, začinimo z limonovim sokom ter s soljo in poprom, če je treba, in posujemo s peteršiljem. Za peko ribe zvišamo temperaturo v pečici na 200 °C.

5.

Ribje fileje začinimo s soljo in črnim poprom. V ponvi močno segrejemo olje in maslo (vendar pazimo, da se ne zažge) in nanj položimo ribo s kožo navzdol. Pečemo jo 4 minute, nato jo previdno obrnemo in ponev postavimo v pečico, kjer naj se riba peče še 3 minute. Še malo jo posolimo in pokapljamo z nekaj kapljicami limonovega soka.

6.

Paeljo postrežemo s pečeno trsko in vse pokapljamo z žafranovim oljem.

Nasvet

Paeljo in žafranovo olje lahko pripravimo tudi en dan pred postrežbo. Ko paeljo (4. korak) vzamemo iz pečice, jo razgrnemo na pladenj in ohladimo. Ohlajeno shranimo v hladilnik. Ko jo želimo postreči, jo vrnemo v kozico, vmešamo preostalo vročo ribjo osnovo in kuhamo 2 minuti, da se paelja popolnoma pregreje. Dodamo košček masla, školjke in kozice ter nadaljujemo, kot je prej opisano.

19