Sestavine

  • 500 g mletega piščanca, purana, jagnjetine, govedine ali svinjine
  • 1 sesekljana srednje velika čebula
  • 2 strta ali sesekljana stroka česna
  • 1 žlica karija v prahu
  • 2 žlici mlete kumine
  • 1 žlica garam masale
  • ½ žličke ostre mlete paprike ali kajenskega popra
  • 2 žlici sesekljanega svežega koriandra
  • 1 razžvrkljano jajce
  • 50 g krušnih drobtin
  • 1 žlica olja

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Mleto meso damo v skledo, dodamo čebulo, česen, kari, kumino, garam masalo, papriko ali kajenski poper in koriander ter vse skupaj dobro pregnetemo. Zaradi začimb je okus odličen tudi brez soli. Dodamo razžvrkljano jajce in drobtine ter ponovno pregnetemo.

2.

Mesno maso razdelimo na 15 do 18 enako velikih delov, ki jih oblikujemo v kroglice (velike kot oreh). Olje v ponvi segrejemo nad srednjim ognjem in kroglice z žlico naložimo v ponev. Pečemo jih 5 minut in vseskozi obračamo, da enakomerno zlato porjavijo. Preložimo jih na pekač in pečemo v pečici 15 do 20 minut.

3.

Vzamemo jih iz pečice. Pustimo, da se malce ohladijo, nato jih postrežemo s svežo hrustljavo zeleno solato, kruhom in paradižnikovo salso.

Mesne kroglice v omaki

Na oljčnem olju prepražimo 2 sesekljana stroka česna in prilijemo 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke. Zavremo in prelijemo v ognjevarno posodo. Dodamo mesne kroglice in v pečici dušimo 40 minut do 1 ure. Postrežemo z rižem, krompirjem ali testeninami.

Nasvet

Za mesne kroglice lahko uporabimo katero koli mešanico mletega mesa. Postrežemo jih kar s kruhom in salso ali pa jih ponudimo v omaki.

11