Marmorni kolač s češnjami
Marmorni kolač s češnjami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: 8–10 rezin
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 140 g masla
- 140 g medu
- 3 rumenjaki
- 2 jajci
- 120 g naribanih mandljev
- 3 beljaki
- ščepec soli
- 80 g polnovrednih drobtin
- 1 slaščičarski oblat
- 200 g razkoščičenih češenj (polovičke)
- 80 g drobno naribane čokolade za kuhanje
- 1 žlička kakava v prahu
- maslo in moka za model
Priprava
Podolgovat model (za štruco) namažemo z maslom in obsujemo z moko. V kotliču za sneg penasto stepemo maslo in med. Postopoma vmešamo najprej rumenjake, potem pa še obe jajci. V rahlo zmes vmešamo naribane mandlje. Beljake stepemo s ščepcem soli v čvrst sneg, ki ga skupaj z drobtinami z metlico za sneg previdno vmešamo v maso.
Polovico mase napolnimo v pripravljen model in pokrijemo s slaščičarskim oblatom, po katerem razporedimo češnje. V drugo polovico mase vmešamo čokolado in kakav. Češnje pokrijemo s temno maso in površino lepo zgladimo.
Kolač pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 45 minut. Pečen marmorni kolač pustimo, da se v modlu ohladi, šele nato ga narežemo na rezine in ponudimo.
Nasvet
Slaščičarski oblat prepreči, da bi se češnje pogreznile na dno modla. Uporaba oblata je primerna vselej, ko pekač polnimo s še surovim umešanim testom. Lahko ga nadomestimo s plastjo vlečenega testa.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.