Sestavine

  • 1,5 kg svinjine od plečeta, zvite in povezane z vrvico
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 čebuli
  • 1 žlica mlete paprike
  • 1 žlička kuminovih semen
  • 1 rdeč čili
  • 400 g sesekljanega paradižnika
  • 1 rdeča paprika
  • 1,2 kg krompirja
  • 1 glava ohrovta
  • sol
  • kisla smetana, ko postrežemo

Priprava

1.

Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Čili drobno sesekljamo, rdeči papriki odstranimo semena in jo narežemo na večje kose. Pečico segrejemo na 160 °C. Svinjino nasolimo. V globokem pekaču s pokrovom segrejemo žlico olja in na njem z vseh strani popečemo svinjino (približno 10 minut). Odstranimo odvečno maščobo in v pekač dodamo čebulo. Pražimo jo 5 minut, da se zmehča, nato dodamo mleto papriko, kumino in čili. Dobro premešamo, pretresemo, dodamo sesekljan paradižnik, narezano papriko in vlijemo 4 dl vode. Pekač pokrijemo in postavimo za 3 ure v pečico. Po treh urah pečenko odkrijemo in jo pečemo še pol ure.

2.

Krompir olupimo, narežemo na četrtine in v vreli slani vodi kuhamo 15 minut. Odcedimo ga in dodamo v pekač k mesu. Pečemo še 5 minut. Če je omaka preveč vodena, meso odstranimo in omako pokuhamo, da se zgosti. Solimo jo po okusu.

3.

Ohrovtovo glavo očistimo, razrežemo na četrtine in odstranimo stržen. Liste narežemo na rezance. V veliki ponvi segrejemo žlico oljčnega olja in dodamo ohrovt. Eno minuto ga pražimo, nato dodamo 3 žlice vode, malo solimo, pokrijemo in kuhamo 10 minut, da se zmehča.

4.

Meso narežemo na rezine in ga postrežemo z omako, krompirjem in dušenim ohrovtom. Na vsak krožnik dodamo še žlico kisle smetane.

Nasvet

Pečenke je verjetno več kot za štiri osebe, vendar tudi pozneje tekne kot odličen hladen prigrizek.

31