Sestavine

  • telečji oreh (približno 1 kg)
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • ¼ gomolja zelene
  • nekaj vejic peteršilja
  • 1 paradižnik
  • sol
  • sveže zmlet poper
  • olje za pečenje
  • zelenjavna jušna osnova za zalivanje

omaka iz tunine

  • 150 g tunine iz pločevinke
  • 2 sardonova fileja
  • 3 žlice kaper
  • 1,5 dl perutninske jušne osnove
  • nekaj lističev bazilike
  • 3 žlice belega balzamičnega kisa
  • sol
  • sveže zmlet poper
  • kapre, češnjevi paradižniki in rukola za okras

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Teletino začinimo s soljo in poprom. Zelenjavo očistimo, olupimo in narežemo na drobne kocke. V globokem pekaču segrejemo malo olja in meso z vseh strani močno popečemo. Dodamo zelenjavo in vejice peteršilja ter vse skupaj pečemo v pečici približno uro in pol. Meso med pečenjem večkrat obrnemo in zalijemo z zelenjavno osnovo. Po približno eni uri pečenja znižamo temperaturo v pečici na 160 °C.

2.

Medtem pripravimo omako. V posodo sekljalnika damo tunino, sardele, kapre, perutninsko osnovo, lističe bazilike in balzamični kis ter naredimo gladek pire. Po želji ga začinimo s soljo in poprom.

3.

Pečeno teletino vzamemo iz pečice in pustimo, da se v mesnem soku ohladi. Nato pečenko narežemo na tanke rezine. Dekorativno jih serviramo na primerno ohlajene krožnike in prelijemo s pripravljeno omako. Preden jed ponudimo, jo okrasimo s kaprami, paradižniki in rukolo.

Nasvet

Če meso spečemo že prejšnji dan in dobro ohladimo, ga bomo še lažje narezali na tanke rezine.

21