Pečena teletina z omako iz tunine
Vitello tonnato
Pečena teletina z omako iz tunine
Vitello tonnato
Recept je objavljen v reviji Mesne jedi
ČAS PRIPRAVE: 2 uri
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- telečji oreh (približno 1 kg)
- 2 korenčka
- 1 čebula
- ¼ gomolja zelene
- nekaj vejic peteršilja
- 1 paradižnik
- sol
- sveže zmlet poper
- olje za pečenje
- zelenjavna jušna osnova za zalivanje
omaka iz tunine
- 150 g tunine iz pločevinke
- 2 sardonova fileja
- 3 žlice kaper
- 1,5 dl perutninske jušne osnove
- nekaj lističev bazilike
- 3 žlice belega balzamičnega kisa
- sol
- sveže zmlet poper
- kapre, češnjevi paradižniki in rukola za okras
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Teletino začinimo s soljo in poprom. Zelenjavo očistimo, olupimo in narežemo na drobne kocke. V globokem pekaču segrejemo malo olja in meso z vseh strani močno popečemo. Dodamo zelenjavo in vejice peteršilja ter vse skupaj pečemo v pečici približno uro in pol. Meso med pečenjem večkrat obrnemo in zalijemo z zelenjavno osnovo. Po približno eni uri pečenja znižamo temperaturo v pečici na 160 °C.
Medtem pripravimo omako. V posodo sekljalnika damo tunino, sardele, kapre, perutninsko osnovo, lističe bazilike in balzamični kis ter naredimo gladek pire. Po želji ga začinimo s soljo in poprom.
Pečeno teletino vzamemo iz pečice in pustimo, da se v mesnem soku ohladi. Nato pečenko narežemo na tanke rezine. Dekorativno jih serviramo na primerno ohlajene krožnike in prelijemo s pripravljeno omako. Preden jed ponudimo, jo okrasimo s kaprami, paradižniki in rukolo.
Nasvet
Če meso spečemo že prejšnji dan in dobro ohladimo, ga bomo še lažje narezali na tanke rezine.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.