Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo
Vaniljeva panakota s karamelizirano pomarančo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2013
ČAS PRIPRAVE: 50 min + strjevanje
KOLIČINA: za 10 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 6 listov želatine
- 1,2 dl mleka
- lupina 2 neškropljenih pomaranč
- 2 stroka vanilje
- 150 g rjavega sladkorja
- 1,2 l sladke smetane
- pomarančni sirup
- 250 g sladkorja
- 5 žlic pomarančnega likerja Grand Marnier
- 5 pomaranč
- rezanci pomarančne lupine za posip
Priprava
Želatino in mleko damo v kozico in pustimo, da želatina nabrekne. Medtem v drugo kozico stresemo sladkor, pomarančno lupino in razprta vaniljeva stroka. Dodamo 8 dl smetane in zavremo. Kuhljamo, da vse skupaj povre za približno eno tretjino. Medtem ko se smetana kuha, želatino ožmemo, jo prihranimo, mleko pa segrejemo. V segretem mleku med stalnim mešanjem želatino raztopimo, nato pa vmešamo v kuhano smetano. Vse skupaj pretlačimo skozi cedilo in pustimo, da se ohladi.
Preostalo smetano narahlo stepemo in jo vmešamo v kuhano smetano. Vse skupaj zlijemo v skledo s prostornino 1 litra in damo v hladilnik za vsaj 5 ur.
Medtem ko se panakota strjuje, pripravimo še pomarančni sirup. Pomaranče z ostrim nožem olupimo in jih filetiramo tako, da z nožem izrežemo krhlje med membranami pomaranče. Pri tem prestrežemo ves sok. Sladkor damo v kozico z neoprijemljivim dnom in ga karameliziramo. Prilijemo liker in pomarančni sok (karamel se pri tem strdi), na nizkem ognju segrevamo in mešamo toliko časa, da se karamel razpusti v sirupasto omako. Odstavimo z ognja.
Panakoto vzamemo iz hladilnika, jo z nožem ločimo od roba sklede, nato pa skledo za nekaj sekund potopimo v vročo vodo. Previdno jo zvrnemo na postrežni pladenj, okoli nje pa razporedimo pomarančne krhlje. Vse skupaj prelijemo s pomarančnim sirupom in okrasimo s pomarančno lupino.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.