O: Vodno kopel uporabljamo za pripravo ali segrevanje nežnih jedi, ki bi se na neposrednem ognju zažgale (na primer topljenje čokolade v posodi nad vrelo vodo na štedilniku). Tukaj se živilo segreva na pari, saj se posoda v kateri se živilo nahaja, ne smo dotikati vrele vode. Segrevanje oz. kuhanje v vodni kopeli v klasični pečici je primerno za pripravo različnih paštet, terin in jajčnih krem. Za uporabo vodne kopeli v klasični pečici potrebujemo večjo nepregorno posodo (recimo keramičen pekač). Vanjo postavimo posodo z jedjo, ki jo želimo segreti, in obe posodi prestavimo v pečico. V večjo posodo nalijemo toplo vodo, da sega približno do polovice posode s pripravljeno jedjo – če nalijemo več vode, pekač pozneje težje vzamemo iz pečice, saj se voda lahko razlije. Pri vodni kopeli v pečici moramo paziti, da voda ne izpari, ter da ne pride v neposreden stik s hrano. Obstajajo tudi parne pečice, kjer para v pečici nastaja v posebnem uparjalniku, ki omogoča nastavljanje različnih temperatur, glede na namen uporabe. Para kroži po pečici in obdaja živila z vseh strani, kar zagotavlja enakomerno in intenzivno segrevanje celotne količine hrane.

17