Čokoladna tiramisu torta
Prima torta za ljubitelje tiramisuja
Čokoladna tiramisu torta
Prima torta za ljubitelje tiramisuja
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 35 min + hlajenje
KOLIČINA: za 10–12 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
biskvit
- 50 g masla in še malo za modela
- 4 velika jajca
- 140 g sladkorja
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g gladke moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 25 g kakava v prahu
- ščepec soli
za vlaženje biskvita
- 0,75 dl vroče močne črne kave
- 1 žlica rjavega sladkorja
krema
- 4 rumenjaki velikih jajc (beljake shranimo ali zamrznemo za drug recept)
- 75 g sladkorja
- 1,25 dl desertnega vina
- 200 g bele čokolade
- 200 g temne čokolade
- 500 g maskarponeja
- 1 žlica kakava
posip
- 1 žlica kakava v prahu
Priprava
Maslo za biskvit stopimo in ohladimo. Dva tortna modela premera 20 cm premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Jajca ubijemo v skledo, dodamo sladkor in vaniljo in stepamo približno 8 minut, da postane masa svetla, gosta in potroji prostornino.
Na maso presejemo moko, zmešano s pecilnim praškom, kakavom in ščepcem soli, in jo nežno vmešamo v jajčno zmes. Naokrog ob rob sklede vlijemo ohlajeno maslo in ga tudi vmešamo. Maso razdelimo v dva modela in pečemo 20 minut. Naredimo preizkus z zobotrebcem, ki ga zapičimo v testo; ko ga izvlečemo, mora biti čist. Nekaj minut biskvita ohlajamo v modelih, nato ju preložimo na kuhinjsko mrežico in ohladimo do konca.
Medtem rjavi sladkor stopimo v kavi za vlaženje biskvita, nato pa še pripravimo nadev. Rumenjake, sladkor in desertno vino damo v kovinsko skledo, ki jo postavimo na posodo z vrelo vodo. Nad soparo stepamo 5 minut, da se masa zelo zgosti in potroji prostornino. Skledo nato postavimo na pult in maso stepamo še toliko časa, da se ohladi.
Pol bele čokolade naribamo, pol pa nasekljamo. Temno čokolado naribamo. Nasekljano belo čokolado stopimo v nepregorni skledici, ki jo postavimo na posodo z nežno vrelo vodo ali v mikrovalovni pečici v kratkih intervalih, nato jo pustimo, da se nekoliko ohladi. Medtem gladko stepemo maskarpone in vanj vmešamo rumenjakovo zmes ter ohlajeno belo čokolado.
Vsak biskvit enkrat prerežemo, da dobimo štiri plasti. Eno plast položimo v tortni obroč. Navlažimo jo s sladkano kavo, premažemo s tremi žlicami maskarponejeve kreme in posujemo z žlico naribane temne čokolade. Postopek ponavljamo in končamo, ko je na vrhu četrta plast biskvita. Torto pokrijemo s prozorno folijo in postavimo za najmanj 2 uri v hladilnik. Tudi preostalo maskarponejevo kremo postavimo v hladilnik, preostalo naribano temno čokolado pa damo na stran.
Tortni obroč odstranimo in torto prestavimo na servirni krožnik. Premažemo jo z maskarponejevo kremo. Preostalo temno čokolado zmešamo z naribano belo čokolado in mešanico previdno nanesemo na obod torte, vrh pa posujemo s kakavom. Torto narežemo na kose in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.