Istrska mineštra – bobiči
Mineštra s stročnicami in prekajenim mesom.
Istrska mineštra – bobiči
Mineštra s stročnicami in prekajenim mesom.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2011
ČAS PRIPRAVE: 50 min + namakanje fižola
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 400 g zrn mlade koruze (bobičev)
- 250 g rjavega fižola v zrnu
- pršutova kost ali kos prekajenega mesa
- 150 g slanine (pancete)
- 5 strokov česna
- 500 g krompirja
- 150 g korenja
- sol
- poper
- peteršilj za posip
Priprava
Fižol prejšnji dan namočimo v vodi. Odcedimo ga in kuhamo skupaj z očiščeno in dobro oprano pršutovo kostjo. Slanino narežemo na kose in jo nato z olupljenimi stroki česna temeljito stolčemo ali sesekljamo v pesto, ki ga takoj dodamo fižolu.
Ko je fižol na pol kuhan, dodamo še mlado koruzo, nato krompir in korenje, narezano na kockice. Ko je vse kuhano, vzamemo iz lonca pršutovo kost in obrano meso vrnemo v juho. Po okusu vse še začinimo s soljo in poprom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem, pokapljamo z oljčnim oljem in postrežemo istrsko mineštro.
Nasvet
Oljčno olje, pridelano iz zgodaj obranih plodov belice, z značilno zeleno aromo, intenzivno grenkobo in pikantnostjo, bo mineštro obogatilo v vonju in okusu. Še tako značilne arome po sveže pokošeni travi, oljki ali zeliščih ne bodo prekrile izvornih arom mineštre, temveč jo bodo nadgradile v gastronomski užitek.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.