Sestavine

  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 čebula
  • za palec velik kos svežega ingverja
  • 1 rdeč čili
  • 3 piščančje prsi brez kože
  • 250 g riža basmati
  • 6 dl zelenjavne jušne osnove
  • 100 g zamrznjenih sojinih zrn
  • sol
  • poper
  • koriandrovi listi za posip in po želji kisla smetana, ko postrežemo

Priprava

1.

Čebulo olupimo in tanko narežemo. Prav tako olupimo ingver in ga naribamo. Čili očistimo semen in ga narežemo na trakove. Piščančje prsi narežemo na kose, velike za grižljaj.

2.

V kozici segrejemo olje, mu dodamo čebulo, ingver, čili, malo soli in popra ter pražimo 5 minut, nato dodamo piščanca in riž. Pražimo še 2 minuti, dodamo jušno osnovo in zavremo. Ogenj zmanjšamo, kozico pokrijemo in kuhamo 8 do 10 minut, da se riž skuha. V zadnjih treh minutah dodamo sojina zrna. Piščančji pilav posujemo s koriandrovimi listi in po želji postrežemo z žlico kisle smetane.

Opomba

Pilav je orientalska različica rižote, najpogosteje z mesom. V primerjavi z rižoto, pri kateri se tekočina dodaja postopoma in riž ves čas meša, se pri pilavu tekočina dolije naenkrat, riž se pokrije in kuha, dokler ne vpije vse tekočine. Pogosto ga pripravljajo v Turčiji, Grčiji, tudi Bosni in Hercegovini, Srbiji in Albaniji. Ime jedi prihaja iz perzijščine. Imenujejo ga tudi pilaf, pilafi, pilao …

18