Jurčkova juha s panceto in piro
Jurčkova juhica, ki vas pogreje na deževne dni.
Jurčkova juha s panceto in piro
Jurčkova juhica, ki vas pogreje na deževne dni.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 5 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 50 g na kocke narezane pancete (ali slanine)
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 lovorov list
- 1 drobno nasekljana čebula
- 1 strt strok česna
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 150 g pire
- 1 manjša pest suhih jurčkov
- 2 paradižnika
- 6–8 manjših šampinjonov
- sol
- sveže mleti poper
- peteršilj in parmezan za posip
Priprava
Paradižnika za nekaj sekund potopimo v vrelo vodo, ju olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke. V ponvi segrejemo olje in na njem 2 do 3 minute pražimo panceto, dodamo lovorov list in čebulo, ki jo pražimo na nizkem ognju, da oveni in postekleni. Dodamo česen in pražimo še nekaj sekund. Prilijemo jušno osnovo in zavremo. Piro splaknemo pod vodo in jo dobro odcedimo. Dodamo jo jušni osnovi skupaj z zdrobljenimi jurčki in paradižnikom. Kuhljamo 25 do 30 minut.
Dodamo na četrtine narezane šampinjone in kuhljamo še 10 minut oziroma tako dolgo, da se pira zmehča. Juho začinimo s soljo in sveže mletim poprom, razdelimo na krožnike ter posujemo s peteršiljem in parmezanom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.