Sestavine

  • 170 g zmehčanega masla
  • 200 g moke
  • 1 žlička cimeta
  • 100 g svetlega sladkorja muskovado
  • 2 veliki razžvrkljani jajci
  • 3 žlice tekočega medu
  • 2 zelo zreli banani (350 g z lupino vred)
  • 100 g datljev brez koščic
  • 50 g sesekljanih orehov

obliv

  • 2 žlici medu
  • 25 g masla
  • 50 g orehovih polovic
  • maslo za model

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 160 °C. Manjši model za šarkelj (premera 18 cm) dobro premažemo z maslom; če uporabimo navaden okrogel model, ga namastimo in obložimo s papirjem za peko. V veliko skledo damo moko, cimet, maslo, sladkor, jajca in med ter vse skupaj stepamo s kuhalnico ali električnim mešalnikom, da dobimo svetlo in puhasto maso.

2.

Banane zmečkamo, datlje pa nasekljamo. Vse to vmešamo v testo skupaj z orehi. Vlijemo v pripravljen model in poravnamo vrh. Pečemo 40 do 50 minut, da postane biskvit čvrst na otip. Kolač je pečen, če je palčka, ki jo zapičimo vanj, čista, ko jo izvlečemo; če uporabimo okrogel model, moramo morda peči 10 do 20 minut dlje. Ko se kolač speče, ga ohlajamo 15 minut v pekaču, nato pa zvrnemo na kuhinjsko rešetko in ohladimo.

3.

Pripravimo še obliv. V manjšo ponev damo med in maslo ter zavremo. Mešamo tako dolgo, da se maslo raztopi. Pustimo vreti kakšno minuto, da se rahlo zgosti, nato odstavimo z ognja in vmešamo orehe. Pustimo, da se obliv ohladi in zgosti. Prelijemo ga po kolaču in počakamo, da se strdi, šele nato kolač narežemo na rezine in postrežemo.

35