Iz uvoda
Dobrodošli v prvi brezmesni tematski izdaji revije Dober tek! Kot dobrojedci se seveda ne izogibamo nobeni hrani, da je le okusna, a zavedamo se, da je tudi med sladokusci vse več ljudi, ki se prehranjujejo vegetarijansko, celo vegansko, še več pa je takih, ki sicer uživajo meso in ribe, a še zdaleč ne vsak dan. In tudi vi, ki radi jeste brezmesno, si zaslužite zbirko najboljših vegetarijanskih receptov iz revije Dober tek! Kajti jedilnik brez mesa ni nujno dolgočasen, lahko je izjemno domiseln in okusen, če le najdemo prave kombinacije in si priskrbimo kakovostne sestavine.
Prehrana, ki temelji pretežno na rastlinski hrani, velja za zdravo, vseeno pa morajo tisti, ki ne uživajo mesa, pazljivo izbirati živila, da telesu zagotovijo vse potrebne snovi in nadomestijo zlasti beljakovine živalskega izvora, pa tudi nekatere esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Kdor jé tudi jajca in mlečne izdelke, manj tvega pomanjkanje nujno potrebnih hranil, vsi vegetarijanci pa naj bi skrbeli za raznolik jedilnik z različnimi polnovrednimi žiti, stročnicami, oreščki in semeni.