Sestavine

  • 400 g polenovke (suhe trske)
  • ½ limone
  • 3 dl oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • poper
  • sesekljan česen in peteršilj (po želji)

Priprava

1.

Polenovko najprej za nekaj ur namočimo in jo nato z lesenim batom dobro potolčemo. Stolčeno polenovko namočimo v hladni vodi za dan in pol, pri tem vodo dvakrat zamenjamo.

2.

Namočeno polenovko skuhamo v slani vodi z dodatkom limonovega soka, česna in lovora. Ko je mehka, jo očistimo (odstranimo kosti in kožo).

3.

Koščke polenovke preložimo v lonec in ob dodajanju olja tolčemo z lesenim batom toliko časa, da dobimo rahlo, gladko maso. Olje prilivamo tako kot pri majonezi, torej postopoma in po malo, in hkrati tolčemo ter mešamo, da riba vpije maščobo. Vlijemo toliko olja, kolikor ga riba lahko vpije. (Če pa bi postopek radi skrajšali, uporabimo električni mešalnik.)

4.

Bakala solimo in popramo po okusu, po želji lahko dodamo tudi sesekljan česen in peteršilj.

Preberi tudi:

Trska, polenovka, bakala, bakalar – preberite več o tej vsesplošno priljubljeni ribi.

 

35